www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Ode aan de vrijwilligers

25 augustus 2021 Boswachter Paula Swinkels in Fryslân

Friese vrijwilligersdag 4 september 2021

Een vroege dinsdagochtend, de boerenzwaluwen scheren over het water, het is windstil en de witte wieven hangen nog boven het land. De eerste fietsen staan al tegen het hek geparkeerd en verderop klinkt het zachtjes ‘goedemorgen’. Samen de boot uit het boothuis halen, het gereedschap inladen en dan het zachte gepruttel van de motor en wegebbende stemmen terwijl de boot langzaam uit het zicht verdwijnt, dieper het gebied in.

Voor wie zich ’s ochtends vroeg wel eens in de buurt van een Staatsbosbeheer werkschuur bevindt is dit misschien wel een bekend beeld. Het zijn de groepen vrijwilligers die voor Staatsbosbeheer klussen uitvoeren in het veld. In heel Friesland zijn er zo’n 700 vrijwilligers  voor Staatsbosbeheer aan het werk, en daar zijn wij trots op!
De werkzaamheden die ze voor ons uitvoeren, de extra handen in het veld, de enthousiaste verhalen vertellers en de kennis die we zo verkrijgen over de stand van onze natuurgebieden is onmisbaar!

Natuur natuurlijk
Verreweg het grootste deel van onze vrijwilligers zijn enthousiaste natuurliefhebbers. Mensen die zich inzetten voor het behoud van diverse soorten of gebieden. Mensen die graag de handen uit de mouwen steken en lekker buiten bezig willen zijn. En mensen die hun passie voor de natuur met veel enthousiasme over weten te brengen op de bezoekers van onze gebieden!

De werkzaamheden die je als vrijwilliger uitvoert zijn heel divers. Zo hebben we de beheer vrijwilligers, zij helpen met het snoeien, maaien of zagen. Maar ook het onderhouden van de paden. Of wat dacht je van jonge boompjes verwijderen uit heidevelden. Fysiek zwaarder werk, maar altijd met een gezellige groep mensen samen en vaak ook onder begeleiding van de boswachter.

Ook inventarisatie en monitoring behoort tot de werkzaamheden. Het tellen van vogels, amfibieën, vlinders, libellen, planten, paddenstoelen en ga zo maar door. Vrijwilligers met veel kennis van de natuur brengen hiermee de Nederlandse natuur in kaart. Zij leveren een hele belangrijke bijdrage aan de kennis over onze natuurgebieden.

En dan zijn er nog de natuurgidsen, gastvrouwen en –heren, de mensen die in de bezoekerscentra staan en zij die zich inzetten voor jeugdeducatie. Deze mensen zijn de link tussen Staatsbosbeheer en de bezoekers, zij delen hun liefde voor de natuur met veel enthousiasme en prachtige verhalen!

Friese Vrijwilligersdag Natuur – 4 september 2021
Speciaal voor alle groene vrijwilligers wordt op zaterdag 4 september de Friese Vrijwilligersdag georganiseerd. Samen met terreinbeheerders, ecologen en andere betrokkenen worden er door heel Friesland verschillende activiteiten georganiseerd. Van online lezingen tot veldexcursies en een filmavond. Een prachtige kans om je kennis te vergroten, je netwerk uit te breiden en natuurlijk om lekker het veld in te gaan!

Deelname is gratis, maar geef je wel even op.
Het volledige programma vind je op https://www.sovon.nl/nl/friese-natuurdag

Friese Vrijwilligersdag Natuur – 4 september 2021

Vrijwilliger worden?
Wil je zelf vrijwilliger worden bij Staatsbosbeheer? Op onze website vind je meer informatie over de werkzaamheden maar ook over wat Staatsbosbeheer jou als vrijwilliger biedt. https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/vrijwilligers

Wij zijn altijd op zoek naar mensen, dus stuur ons gerust een bericht!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog