www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Wij willen naar buiten!

13 mei 2022 Boswachter Paula Swinkels in Fryslân

Wat is jouw eerste herinnering aan de natuur?
Ik zit bij mijn opa achterop de fiets. Voetjes in de fietstassen, het knisperende schelpenpad onder de banden en de frisse geur van de duinen na een heldere zomernacht in mijn neus. We fietsen in alle vroegte stilletjes door de duinen van Ameland, op weg naar het Oerd om kiekendieven te kijken.
Gelukkig ben ik opgegroeid in een omgeving waar je als kind veel en makkelijk naar buiten kon. De natuur was voor mij altijd daar. Ik beleefde er de spannendste avonturen, klom in de hoogste bomen en viel soms in de diepste sloten.

Buiten spelen is super leerzaam. Je leert er je eigen grenzen kennen (durf ik nog een tak hoger?), je ontwikkelt je motoriek (die omgevallen boomstam is een evenwichtsbalk) en je leert de natuur kennen en te respecteren, want als je een keer in de brandnetels gedonderd bent let je de volgende keer wel op. Helaas zien we dat buiten spelen voor kinderen lang niet meer vanzelfsprekend is. De natuur wordt iets waar ze af en toe nog eens komen en de meeste tijd wordt gevuld met schermpjes, zonde!

Beleven, ontdekken en verwonderen

Er zijn gelukkig steeds meer basisscholen die natuureducatie een belangrijkere rol laten spelen in het curriculum. En daar ben ik als boswachter erg blij mee, het is een van mijn belangrijkste (en leukste) taken om kinderen mee te nemen het bos in. Ik ben opgeleid tot NatuurWijzer. Aan de hand van de seizoenen maak ik voor elke klas een op maat gemaakt programma. Met sommige groepen ga ik anderhalf uur naar buiten en met sommige groepen echt een hele dag. Door de natuur te linken aan de eigen beleefwereld van de kinderen maak je het toegankelijk, creëer je begrip en bovenal verwondering.

Natuur opdrachten zijn daarnaast ook nog eens heel goed te combineren met onderwerpen als taal en rekenen. En een gymles kan ook prima vervangen worden door een paar klimbomen. Maar het mooiste vind ik nog wel hoe de dynamiek van een groep kinderen verandert zodra ze zich in alle vrijheid buiten kunnen bewegen. Iedereen doet mee, want het mag op ieder zijn eigen tempo. Eerst even lekker rauzen om de energie kwijt te raken? Geen probleem! Liever wat stilletjes en meer op de details? Ook helemaal goed. In het bos mag elk kind op zijn eigen manier de natuur ontdekken.

Zelf de natuur ontdekken – foto: Marjolein den Hartog

NatuurWijs

Om te zorgen dat het niet bij één schooluitje per jaar blijft doe ik hierbij een oproep. Aan alle ouders, grootouders, leerkrachten en een ieder die wel eens kinderen om zich heen heeft: Neem ze mee naar buiten! Inspiratie nodig? Kijk eens op www.natuurwijs.nl, op deze website vind je meer dan 100 gratis natuuropdrachten die je zelf gemakkelijk met de kinderen kan doen. Maar gá! Hutten bouwen, schatten zoeken en avonturen beleven. Want denk nog eens terug aan die vroege herinneringen die jij hebt van de natuur, die rust, vrede en verwondering die gun je toch elk kind?

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog