www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Kamp Wyldemerck: samen zoeken naar barakken in de bossen

22 september 2022 Henk-jan in Fryslân

Op zondag 25 september organiseren Molukse oud-bewoners een open dag op voormalig woonoord Kamp Wyldemerk. In dit weekend wordt archeologisch onderzoek gedaan naar dit woonoord, dat in de jaren 50 en 60 in het bos lag. Iedereen met interesse in de geschiedenis van de Wyldemerck en haar voormalige bewoners is welkom om te komen kijken.

Afgelopen voorjaar maakten we kennis met een bijzondere groep mensen. Een afvaardiging uit de Molukse gemeenschap leidde ons rond door het bosgebied van de Wyldemerk. In 1942 werd hier een werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) gebouwd en tussen 1954 en 1969 was in dezelfde barakken een Moluks woonoord gevestigd. Gedurende 15 jaar verbleven hier enkele honderden Molukkers.

Het bijzondere van dit woonoord was dat het speciaal bestemd was voor islamitische Molukkers. In 1956 werd hier de tweede moskee in Nederland gebouwd, tevens de eerste moskee in Nederland met een minaret. In 1969 vertrokken de bewoners (voornamelijk) naar Molukse wijken in Ridderkerk en Waalwijk en werden de barakken gesloopt of verkocht. Daarna kwam het bosgebied in ons beheer en al snel nam de natuur weer bezit van het terrein.

Ontdekking moskee

We hebben al enkele jaren de wens om meer met de unieke geschiedenis van dit terrein te doen. Dit leidde begin 2022 tot de start van het project: ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’. In maart maakten we met een aantal Molukkers en onderzoekers een rondgang langs de nog aanwezige restanten, zoals een herdenkingssteen, enkele fundamenten en een aantal uitgegroeide bomen die de contouren van een tuin markeren. In juni voerden oud-bewoners en enkele deelnemers uit Balk een tweede veldinspectie uit en ontdekte men de oorspronkelijke locatie van de moskee.

Onderzoek naar de restanten van voormalig woonoord Wyldemerk

Open dag

Komend weekend staat dit bijzondere terrein en haar geschiedenis centraal tijdens de open dag. Zo gaat men verder onderzoek doen naar sporen van het kamp en hoopt men de locatie van de moskee en een aantal woonbarakken definitief vast te stellen. Het Groningen Institute of Archaeology van de Rijksuniversiteit zal ook meewerken aan dit archeologisch onderzoek. Met deze open dag willen we het verhaal van Wyldemerck en daarmee een belangrijk stuk van de geschiedenis van de Friese Meren onder de aandacht brengen.
Staatsbosbeheer werkt bij dit project samen met verschillende instanties, zoals het Moluks Erfgoed, de Stichting Vrienden van BOEi, de gemeente Fryske Marren, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Rijksuniversiteit Groningen.

Belangstellenden kunnen op zondag 25 september tussen 12.00 en 16.00 uur  komen kijken bij de werkzaamheden en in gesprek te gaan met de deelnemers en oud-bewoners. Kijk voor meer informatie op www.molukserfgoed.com.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

 • Jobbe Wijnen
  26 januari 2023 om 09:54

  Leuk dat we ook hier te vinden zijn, Henk-Jan.

  Hartelijke groet
  Jobbe en marjolijn
  project Wyldemerck

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog