www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Vijftig tinten groen

22 mei 2023 Boswachter Manon van Wesel in Fryslân

Elke maand schrijven boswachters Paula en Manon een column over de Friese natuur. Naast deze blog verschijnt de column ook in de krant De Stellingwerf. Deze maand: Vijftig tinten groen.

Een vluggertje
Van appeltjesgroen tot olijfgroen, van mintgroen tot smaragdgroen en alles daar tussenin. In de natuur kom je allerlei tinten groen tegen. Maar de mooiste tint groen is toch wel de opvallende kleur van het groentje. Als deze sierlijke vlinder heen en weer fladdert dan kan je niet om haar fel glinsterende groene vleugels met een gouden randje heen. Je zou denken, als je zo mooi bent dan zul je altijd succes hebben in de liefde. Maar deze vlinder moet echt alles uit het leven halen. De soort leeft namelijk als vlinder maar enkele weken en is de rest van haar leven ei, pop en rups. In de weken dat ze vlinder is moet het gebeuren en heeft ze maar één doel, een succesvolle voortplanting. In haar korte leven gaat ze daarom geen levenslange verbintenis aan maar is ze meer op zoek naar een vluggertje.

Een blauwtje lopen of een groentje blijven
Het gaat deze vlinder niet om een uitgebreide kennismaking en diepgaande gesprekken. Of een partner die ze kan vertrouwen en elke dag voor haar klaarstaat. Nee, het groentje heeft door haar korte leven een no nonsense mentaliteit en haar enige levensdoel is zorgen voor sterke nakomelingen. En dat begint bij het kiezen van een geschikte partner. Vandaar dat ze in zekere mate selectief is. De eerste stap in het versieringsproces wordt gezet door de mannetjes die zich vanaf april in hoge struiken verschuilen en ongeduldig wachten op een plotseling passerende vlinder. Zodra ze een vlinder langs zien vliegen gaan ze er als een speer heen. Nog niet wetende of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Is het eveneens een mannetje dan vliegen ze als concurrenten spiraalsgewijs om elkaar heen totdat er een van hen het opgeeft en verdwijnt. Als het gaat om een vrouwtje dan verspreid deze feromonen, oftewel een seksgeurstof. Bij het ruiken van deze geurstof haast het mannetje zich naar het vrouwtje. Er bestaat een kans dat hij een blauwtje loopt maar als het een match is wordt er groen licht gegeven. Bij een match vindt vervolgens de paring plaats door met de achterlijven aan elkaar te plakken waar het voortplantingsorgaan zich bevindt. Na dit vluggertje gaat het vrouwtje op zoek naar een geschikte plek en plant om haar eitjes op af te zetten.

Meester in camouflage
Het is moeilijk het groentje op heterdaad te betrappen. Haar verblindend mooie groene kleur is tevens ook de perfecte schutkleur. Een kieskeurig en vrij schaarse vlinder die lokaal voorkomt op de zandgronden. Het leefgebied bevindt zich op de overgang van struiken of bosranden naar heide en bloemrijke graslanden of open plekken in bossen. Het territorium van het groentje is gebonden aan deze specifieke plaats en de vlinder vliegt vaak niet verder dan 100 meter ver. Vanuit de frisgroene bladeren van bijvoorbeeld de berk en vuilboom verdedigd hij zijn territorium. Nog tot eind juli kun je dit fel glinsterende groene vlindertje tegenkomen. Een tip, ga eens kijken in het Stuttebosch nabij Zandhuizen en zoek binnen die vijftig tinten groen ook naar het groentje. Gegarandeerd de mooiste tint groen die er is.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog