www.boswachtersblog.nl/ Groningen

We doen het samen

11 maart 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Lente
Nieuw fris leven
Geboorte
Er komt iets uit een ei

20160310_105347Met dit soort van gevoelens en gedachten zit achter m’n bureau in onze werklocatie aan de Peebos in Opende. Concentratie op m’n werk is best wel moeilijk de laatste dagen nu er met man en macht wordt gewerkt aan de inrichting van de binnen- en buitenruimte van het Blotevoetenhof. Op naar de opening op 2e Paasdag op 28 maart.

Afgeleid omdat er zoveel mensen hun beste beentje voor zetten er iets moois van te maken. En als ik zo af en toe een kijkje kom nemen dan wordt het ook echt mooi! En niet alleen op en rond het erf wordt gewerkt. Ook worden er handwijzers geplaatst bij de verschillende wandelpaden die vanaf het nieuwe parkeerterrein beleefd kunnen worden.

En als ik zo naar buiten kijk zie ik toch wel iets heel bijzonders. Iets waar ik ook heel blij van wordt:
Ik zie m’n collega`s die ik herken aan hun groene outfit.
Ik zie cliënten van zorginstelling De Zijlen.
Ik zie vrijwilligers, ik zie onvrijwilligers, ik zie stagiaires.
Ik zie de pachter van het Blotevoetenhof.
Ik zie mensen die willen re-integreren.
Ik zie een ZZP ’er, ik zie een buurman.
En dit allemaal in volledige harmonie.
Toch wel heel bijzonder! Trots.

Van problemen naar kansen.
Natuurlijk hadden we zelf ook niet verwacht dat het Blotevoetenpad zo’n groot succes zou worden. Inmiddels bestaat de ooit unieke belevenis op blote voeten door de blubber al weer bijna 12 jaar en is het landelijk bekend geraakt.
Bord BlotevoetenpadHet idee en plan is ontwikkeld vanuit een werkgroep van Plaatselijk Belang Opende en gerealiseerd door Buro Kloeg. Het wandelpad, of hoe het product ook maar genoemd moet worden, draagt een sterk eigen en lokale identiteit en karakter. En dat kan alleen als er wordt samengewerkt met mensen uit- en van de streek. Als vakman natuurbeheerder wordt je geacht alle kennis te hebben van het ‘technische’ beheer maar het wordt zoveel meer en rijker als er lokale componenten in verwerkt worden. Voorkomt ook dat landelijk alles overal hetzelfde wordt.

 

Maar …. door alle aandacht en drukte werden we ook geconfronteerd onbedoelde randverschijnselen zoals parkeren op plaatsen waar dit niet handig is (opritten van buren) en veel enthousiaste bezoekers vlak langs je achtertuin. Het is erg goed geweest dat deze dingen ons zijn gemeld en we met elkaar in gesprek zijn gekomen om oplossingen te zoeken. Hierbij zijn we constructief bijgestaan door de gemeente Grootegast en zijn we gekomen tot een aanpassing en uitbreiding van de route en de aanleg van een parkeerterrein aan de Peebos nabij kantoor/werkschuur. Vanaf deze plaats kunnen we de wandelaar ook een betere start aanbieden voor alle andere wandelpaden door de Doezumermieden en Polder de Kale Weg

Blotevoetenhof
Sinds een aantal jaren zijn we in de Peebos met ondernemers in gesprek om te zien of we de bezoekers aan de natuurgebieden meer kunnen bieden dan alleen een wandelpad. Deze gesprekken hebben geleid tot een fraai resultaat!
20160309_141807Een gedeelte van de bestaande kapschuur hebben we omgetoverd tot een ruimte waar we bezoekers kunnen verwelkomen met een heerlijk kopje koffie/thee met eigengemaakte appeltaart. De ruimte en de tuin met prachtige zitbanken is verpacht aan de ondernemer van Theetuin De Kleine Zanden, ook in de Peebos, Erika Visscher. Ze gaat het niet alleen doen maar wordt geassisteerd door cliënten van zorginstelling De Zijlen. Met deze organisatie werken we al een flink aantal jaren samen. In de zomer maaien ze de vele natuurpaden en s ’winters helpen ze ons bij het beheer van de houtsingels. We kunnen ze niet meer missen!

Verbonden
Zoals gezegd hebben we een aantal bestaande paden aan elkaar geregen en verbonden. Zo is er een ‘nieuw’ wandelpad ontstaan : Doezumerstruun. 9 km door natte graslanden, petgaten, trilvenen, moerasbosjes en houtsingels. Het was er allemaal, maar het lijkt nieuw als het verbonden wordt.
Vrijwilligers, onvrijwilligers, collega’s. stagiaires, pachters, zorgclienten, ZZP ‘ers, buren……… Wat geweldig mooi als deze mensen aan elkaar worden verbonden en met veel plezier en voldoening prachtige producten in dit fraaie landschap maken waar u volop van kunt genieten.
En mocht u op welke wijze ook hiermee verbonden willen worden: we horen het graag!

boswachter Nico

reageren

geef een reactie

  • Herman Brink (@Herman_Brink)
    11 maart 2016 om 21:53

    mooie ontwikkeling, Nico. Mag je zeker trots op zijn!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog