www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Eh, ah, oh, hum

8 april 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Een paar weken geleden vertelde één van onze vrijwilligers een verhaal over de werking van geuren uit het bos op ons lichaam. Dit zou namelijk een positieve effect hebben op ons gestel. Omdat ik dit als boswachter ook zo ervaar, ben ik erg nieuwsgierig en vraag ik me eigenlijk af hoe dit kan. Ik heb me er dan ook even in verdiept.

De meeste mensen, maar ook ik, wandelen het liefst in het bos als het licht is en nog liever als de zon schijnt. Tijdens een wandeling wordt je dus blootgesteld aan daglicht en daglicht heeft een positief effect op ons lichaam. 20160316_105014Zoals de meeste mensen wel weten maakt ons lichaam vitamine D aan doormiddel van zonlicht, wat zorgt voor een betere weerstand en sterkere botten. Ook maakt je lichaam tijdens een wandeling endorfine aan, je weet wel, het geluksstofje. Door regelmatig te wandelen wordt je dus gelukkig. Als derde zorgt daglicht ervoor dat je lichaam en geest in een dag- en nachtritme komt. Als het licht wordt zorgt je lichaam voor een actieve houding en als het donker wordt komt je lichaam in een ruststand.

Nu het voorjaar weer letterlijk in de lucht hangt, zoek ik regelmatig het bos op en ook dat is niet zo gek. Alle bomen en struiken worden weer actief en komt het proces op gang dat bomen en struiken zuurstof produceren en zorgen voor een schone lucht. Ik ervaar dit ook echt als een heerlijke frisse geur en vindt dit anders ruiken dan bijv. in de winter. Niet alleen bomen maar ook vochtige stammen, korstmossen en heide scheiden een geur af die mij gerust stellen. Het struinen door het bos, het om je heen kijken, waarnemen van geluiden en letten op waar je loopt, zorgen er voor dat ik helemaal gefocust ben op mijn omgeving en ik dus niet constant zit te denken wat ik die dag nog allemaal moet doen. Langzaam wordt ik één met de natuur en vindt ik rust in lichaam en geest.

2011-10-21 12.16.48

Iedereen kent wel de geur van een heftige zomerregen, de wetenschap noemt het geosmin, een chemische verbinding. Maar tijdens zo’n regenbui wordt de lucht even schoongespoeld van nare stofjes en geuren en ruikt het heerlijk fris. Verse zuurstof en een schoon gefilterde lucht. Wie vindt dat nou niet fijn!

Naast geuren zweven er ook ionen in de lucht. Je hebt positieve en negatieve ionen. Nu blijkt na onderzoek dat er veel negatieve ionen rond zweven in natuurlijke omgevingen, dus aan het strand, in het bos en bijvoorbeeld na de lente regen. Ondanks hun naam hebben negatieve ionen een positief effect op alle levende organismen. Planten groeien er sneller en gezonder door en mensen reageren met een verhoogde alertheid, maar zijn tevens meer ontspannen.

Van oorsprong leefden wij mensen in de natuur, ik weet niet of je dat nog kan herinneren, maar daardoor heeft het bos een kalmerende werking op ons. Ik ben in het bos dus gewoon even terug in mijn natuurlijke habitat. Ben ik daarom boswachter?

Niet gek dus dat er zoveel mensen graag de natuur in trekken. Van een wandeling tot heerlijk mediteren, van yoga tot aan bomen knuffelen, van een bootcamp tot aan een kanotocht. Alles om ons maar gelukkiger te voelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dus zit je niet lekker in je vel, maar ook omdat het gewoon leuk is, kom gauw eens naar het bos nu het voorjaar weer is begonnen en maak een heerlijk lange wandeling.

Wordt één met de natuur, eh, ah, oh, hum… 😉

Boswachter Anneke

reageren

geef een reactie

 • Liefs Diana
  8 april 2016 om 20:20

  Wauw Anneke. Wat een leuk verhaal. Ik word er helemaal blij van. Wij zijn net terug van een uur wandelen met Bruno. En veel wat jij hebt verteld is ook zo.

  Liefs Diana

  • Anneke Epping
   8 april 2016 om 20:39

   Nou dat is helemaal wat ik graag zie gebeuren. Het is maar dat je er iets vaker bij stil staat of juist meer de natuur in duikt. Leuk hoor !

 • Ine Bles
  8 april 2016 om 18:02

  Anneke, jouw stukje is mij uit het hart gegrepen, mooi verwoord!

  • Staatsbosbeheer
   8 april 2016 om 19:45

   Leuk te horen Ine. Ik hecht ook veel waarde aan het gevoel die de natuur mij geeft, jammer dat we ook andere verplichtingen hebben.

 • henk drenth
  8 april 2016 om 17:58

  Anneke, wat weer een super positief stukje over het fenomeen Natuur. In alle jaargetijden is de natuur puur, maar in het voorjaar komen alle positieve dingen bij elkaar tot explosie. Genieten maar. Mooi hoor.
  Boswachter is eigenlijk in jouw geval Boswichter !

  • Staatsbosbeheer
   8 april 2016 om 19:44

   Haha ik vind het best mooi klinken boswichter, ik denk dat ik de vraag intern maar eens ga stellen ;-). In ieder geval goed te horen dat je ook zo geniet van een heerlijk ontwakende voorjaar.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog