www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Dood doet leven!

10 juni 2017 Boswachter Annet de Jong in Groningen

Niet gek gevonden want waar anders kom je dood en leven zo gebroederlijk samen tegen als in de natuur? De dood van het ene dier of plant, betekent het (over)leven voor een ander. Een veel gebruikte kreet in de natuur is dan ook:
Dood doet leven!

Mijn dood

Bij de voorbereiding van deze wandeling denk ik na over mijn eigen dood en uitvaart maar waarom zou ik daar eigenlijk over nadenken(?), niemand heeft zo weinig last van mijn dood als ikzelf. Ik doe dat dan puur om mijn nabestaanden te ontlasten. De conclusie dat zij het mogen doen zoals zij dat willen met mijn uitvaart is dan iets te makkelijk. Dus toch maar even kijken op internet of ik wat inspiratie kan opdoen….Wow!…wat een toch wel mooie mogelijkheden zijn er!

Bijzondere zomeravond

Onze inspiratiewandeling vond gisteren plaats op een prachtige zomeravond in de Heemtuin & natuurpark Tussen de Venen in Muntendam. Veel betere omstandigheden kon ik me eigenlijk niet bedenken. Het natuurpark staat er fabelachtig mooi bij en er heerst een serene sfeer op deze windstille zomeravond. Met iedere paar stappen wisselen de meest geurige en kleurige kruiden zich af en klinkt het zomerse gezang van velerlei vogels. Je gaat bijna spontaan al lyrisch mijmeren.

Reis door de tijd

Bloem van Amerikaanse tulpenboom

Hier beleef je een reis door de tijd. Delen van het gebied zijn begin jaren negentig ingericht als natuur en andere delen in 2006, het verschil in ontwikkelingsstadium zie je terug. Zo waren we nog niet lang geleden zeer opgetogen toen de eerste wilde orchideeën en het vleesetende plantje zonnedauw in de afgegraven delen van Tussen de Venen verschenen. Nu struikel je er bij wijze van spreken over. Als extra zijn nog eens tien bijzondere bomen aangeplant. Dit betreft boomsoorten die tijdens de ijstijden uit Nederland verdwenen zijn en er niet in zijn geslaagd op eigen gelegenheid terug te keren. Nu staat de Amerikaanse tulpenboom met zijn prachtige grote bloemen en decoratieve bladeren in volle bloei.

Uit fossiele vondsten is gebleken dat de tulpenboom van nature al in Limburg groeide vóór de ijstijden, namelijk in het Tertiair. Nog een extra element in dit gebied is een bouwwerk in verval: de ruïne. Getracht is dit gebouw interessant te maken voor vogels als steenuil, huiszwaluw en torenvalk of als overwinteringsplaats voor vleermuizen en padden. Ook muurplanten, mossen en varens kunnen zich op de vochtige delen van het gebouw ontwikkelen. Er zijn verschillende typen ruw metselwerk en zachte stenen met holtes en spleten toegepast. Soms is een steen weggelaten zodat kruipend gedierte naar binnen kan of springen stukjes muur uit voor bijvoorbeeld een huiszwaluw.

Verderop treffen we op het kale zand de wolfsklauw aan. Deze sporenplant heeft een indrukwekkende geschiedenis. Zo’n 300 miljoen jaar geleden, voor de komst van de dino’s, beheersten zij de aarde. Er bestonden bomen van 30 meter hoog die nauw verwant zijn aan de wolfsklauwen. Zij vormen een belangrijk deel van de dode plantenresten waaruit steenkool is ontstaan.

Grote wolfsklauw

Uitvaart in het donker

Ik ben er wel uit, ik wil een uitvaart in de avond. Wat past beter bij de dood dan de overgang van de actieve dag naar de rustige en meer intieme nacht? De donkerte van de avond wordt verlicht door fakkels en vuurkorven. Het lijkt me rustiger en degene die dat wil kan afsluiten met een goede borrel.

Tegen het einde van de wandeling worden we getrakteerd op een mooie zonsondergang.

Er komen nog twee inspiratie(avond)wandelingen. Op 22 juni in het Adriaan Tripbos in Sappemeer en op 29 juni in ’t Roegwold (deelgebied Tetjehorn) bij Overschild.

Zie ook: https://www.monuta.nl/vestiging/groningen/actueel/inspiratiewandeling/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog