www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Kleurrijk bos

4 mei 2018 Boswachter Leon Luijten in Groningen
kleurrijk totem van Vledderbos

Wie door het Vledderbos wandelt of vogels telt heeft kans leuke waarnemingen te doen. Of het nu gaat om de prachtig gekleurde goudvink, heerlijk geurende bloesem of fraaie kunstwerkjes van een onbekende kunstenaar. Ik word er heel vrolijk van als ik weer een kunstwerkje ontdek. Ook worden nu oranje strepen gemaakt. Dit heeft te maken met bosbeheer en geeft het bos ook kleur.

Sinds eind maart ben ik weer begonnen met het inventariseren van broedvogels. Volgens de planning zijn gebieden in de Veenkoloniën en ’t Oldambt aan de beurt. Zo ook het Vledderbos bij Stadskanaal. Een groot piepjong bos. Je hebt twee ochtenden nodig voor een volledige ronde. Dus ik doe dit samen met een collega. We hebben nu drie ronden gehad. Gedurende 3 tot 3,5 uur per ochtend proberen we alle verschillende soorten en alle afzonderlijke paren broedvogels in kaart te brengen. Het zijn meest gewone, algemeen voorkomende soorten zoals zwartkop, roodborst, geelgors. Maar ook al wat zeldzamere soorten hebben we gevonden. vuurgoudhaantje, goudvink, wielewaal en appelvink hebben we al vastgesteld. Natuurlijk let ik ook op andere zaken dan alleen broedvogels. Wat mij meteen al opvalt zijn de vrolijke kleinigheden waarmee iemand het bos extra kleur geeft. Een kleurrijk bos!

Oeps !!

 

Kleur voor beheer

Met deze kleuren bedoel ik niet de oranje strepen en pijlen. Deze worden gemaakt door de blesser. Die is deze week begonnen om in de bospercelen aan te geven waar het bos gedund moet worden. De blesser gebruikt oranje en niet omdat hij een groot liefhebber is van het Nederlandse voetbalelftal of groot aanhanger is van het koningshuis. Deze kleur is het beste te zien als er straks in de donkere dagen in de bospercelen machinaal geoogst wordt. Met pijlen geeft hij aan waar een dunningspad moet komen. Met een oranje cirkel wordt de te vellen boom gemarkeerd. Deze moet ruimte maken voor een boom die ernaast groeit zodat die meer ruimte krijgt en zich beter kan ontwikkelen. Het bos zal ruimer worden en de kruid- en struiklagen kunnen gaan groeien. Van een bos in stakenfase gaan we naar een meer gevarieerd bos met meer structuurlagen. Ik moet wel toegeven dat het er vlak na de ingreep een beetje chaotisch uitziet. Voor sommige soorten hebben we al wat te lang gewacht. Dat kan je zien aan de doorbuigende dunne boompjes die topzwaar geworden zijn en geen houvast meer krijgen van de buren. Nu de struiken bloeien geeft dat ook extra kleur (en geur) aan de meerkleurig groen van het bos. Hier is de heerlijk geurende Inlandse vogelkers nu in volle bloei.

oranje blesstrepen

Kleur voor de lach

Wie ook in de winter door het Vledderbos loopt komt af en toe een leuke verassing tegen. Op allerlei plekken kun je kleine kunstwerkjes tegenkomen. Ik heb geen idee wie ze maakt. Mijn collega grapte al dat een creabea kabouter actief is. Ik geloof niet in kabouters. Nee serieus, het zijn heel leuke kleine kunstzinnige uitingen van iemand met een vrolijk karakter. Kunstwerkjes met respect voor de omgeving. Och, en zo kun je zelfs een doorgezaagde boom blij maken. Het geeft wat extra kleur en verrassing in zo’n bos.

Voor wie het Vledderbos niet kent; het Vledderbos ligt ten oosten van Stadskanaal. De Rode Loper overbrugt de snelweg en het kanaal en verbindt bos en dorp. Echt een bos dat in het teken lijkt te staan van kleur.

 

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    7 mei 2018 om 13:06

    Wat een leuk verhaal over het Vledderbos, ik kom er een paar keer per week, want ik woon in Vledderveen en heb een hond, vandaar. Leuk om te lezen waarom het er soms wat rommelig uitziet! En inderdaad mij waren de kleurrijke versieringen ook al opgevallen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog