www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Chantal loopt het Pronkjewailpad, etappe 12

21 augustus 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Het Pronkjewailseizoen is in volle gang! Al wandelend is het prachtige Groninger land optimaal beleefbaar. Collega Chantal de Jonge loopt de zuidroute van het Pronkjewailpad. Ze is recreatieadviseur voor Staatsbosbeheer Groningen en woont in Drenthe, waar ze ook geboren is. Dit jaar wil ze niet alleen een tevreden Drent zijn, maar ook een trotse Grunneger worden. Op ons boswachtersblog doet ze verslag van haar ervaringen. Deze 12e etappe gaat van Musselkanaal naar Stadskanaal.

Route etappe 12 van Musselkanaal naar Stadskanaal

Musselkanaal

Ik pak de route weer op in Musselkanaal. Beste een leuke plek, zo aan het water, maar de route kiest ervoor om een straatje verderop te nemen. Daar is ook de eerste stempelpost van vandaag; camping Musselkanaal. Voor mij een totale verrassing dat hier een camping is. Ik kom namelijk nooit verder dan het pad aan het kanaal.

Musselkanaal

Struinen achter de tuinen

Dan gaat de route nog iets verder van het kanaal en de doorgaande weg af. Ik loop hier achter de huizen en enorm lange tuinen langs. Aan de andere kant van de weg staat af en toe een boerderij. Het is niet vervelend om hier te lopen, maar persoonlijk vind ik het aan het water mooier. Dat ik weer eens niet goed op let helpt ook niet. Het struinpaadje waar ik af had moeten slaan loop ik straal voorbij , en dus loop ik ook nog verder dan nodig is over dit weinig interessante stuk.

Bedrijventerrein

Verderop sla ik alsnog af en kom dan uit bij het streekhistorisch museum (teven rustpunt). Volgens mij een perfecte pronkjewailbestemming, maar het museum staat niet op de lijst. Ik steek de brug over naar de andere kant van het kanaal. Hier houdt Musselkanaal op en begint Stadskanaal. In Stadskanaal wordt het er niet beter op. Ook hier volgt de route het kanaal niet, maar gaat over een niet bijzonder fraai industrieterrein. Een wonderlijke keuze, want hier is werkelijk niks aantrekkelijks te zien.

Industrieterrein Stadskanaal

Parkwijk

Na het industrieterrein volgt de Parkwijk van Stadskanaal. Parkwijk klinkt aantrekkelijk, maar echt mooi vind ik het niet. Al is het in de wijk gelegen Julianapark wel een hoogtepuntje.

Parkwijk Stadskanaal

Centrum

Dan ben ik bijna bij het centrum. Restaurant Lekker Anderz is hier stempelpost. Alhoewel stempelpost… Ik krijg geen stempel maar een forse sticker. Nou ja, je noemt jezelf natuurlijk niet voor niks ‘lekker anderz’. Ik krijg ook een lekker plakje cake. Hoewel ik bijna thuis ben ga ik dus toch maar even zitten voor een bakje koffie. De dame achter de balie verteld dat er vandaag al veel pronkjewailers zijn geweest. Grappig, want het is al verschillende etappes geleden dat ik nog een andere pronkjewailer ben tegengekomen. En het is vandaag donderdag, ook niet bepaald de drukste wandeldag van de week.

Centrum Stadskanaal

Meer huizen en tuinen

Na een kort ommetje door het centrum steek ik het kanaal weer over en loop weer een stuk achter de huizen langs. Maar in tegenstelling tot in Musselkanaal vind ik het hier wel boeiend. Ik had namelijk geen flauw idee dat er zulke enorm grote en weelderig tuinen schuil gingen aan de huizen die aan het kanaal staan.

Museumspoorlijn

Mijn etappe eindigt vandaag bij het station van de STAR, de museumspoorlijn. Vreemd genoeg is ook dit geen stempelpost. Ik ben hier halverwege Stadskanaal en bijna weer bij mijn auto. De rest van Stadskanaal bewaar ik voor een volgende etappe.

Museumspoorlijn STAR
reageren

geef een reactie

 • Ine Bles
  21 augustus 2019 om 12:30

  En ook in Stadskanaal vertrekt weer een van onze routes, route 19, De Rode Loper, dus als je nog meer moois in de omgeving van Stadskanaal wilt zien, is dit zeker een aanrader! Je loopt o.a. door Pagedal en Vledderbos!

  • Henk Drenth
   21 augustus 2019 om 22:41

   Dag, misschien is het raadzaam om je van te voren wat meer en beter te informeren over de route en de streek waar je langs en door loopt. Musselkanaal heeft de laatste tijden barre incidenten meegemaakt, die letterlijk een gat in de plaats hebben geslagen. Een beetje voorstudie is nooit weg.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog