www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Een toast op 2019!

3 januari 2019 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Namens alle collega’s van Staatsbosbeheer Groningen wens ik jullie een heel mooi, gezond en gelukkig nieuwjaar. Dat het een jaar mag worden waarin we samen mooie doelen realiseren en veel mooie natuurbelevenissen mogen meemaken.

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd leuk om nog even terug te kijken naar het jaar dat achter ons ligt. Want als je er even goed bij stil staat, dan realiseer je je ineens dat er een boel is gebeurd. Mooie dingen maar soms ook minder leuke dingen. 2018 was wel een jaar van de extremen. Zeker qua temperatuur….

Het begin van het jaar was het nat….. Zo nat dat in het Lauwersmeer een deel van de wandelpaden zodanig onder water stonden dat ze onbegaanbaar waren geworden. Daarna volgde een koude periode en vervolgens een lange, droge zomer.

 

Essentaksterfte bosje Grashuis - Meedhuizen
Het jaar stond ook in het teken van essentaksterfte. Vooral de kleibossen op het Hogeland en het Duurswold en Oldambt zijn zwaar getroffen. In een deel van deze dorpsbossen zijn de zieke essen inmiddels verwijderd.

 

Een van de bossen die zwaar is getroffen door de essentaksterfte, is De Hoogte in Heiligerlee. Maar dankzij de bijna 400 kinderen die het aandurfden om bomen te planten in de kletsnatte, vette grond, zal De Hoogte er dit jaar alweer anders uitzien. De Hoogte was dit jaar de locatie van de nationale viering van de Boomfeestdag.

 

In het Lauwersmeer was er ook dit voorjaar weer beschuit met muisjes. Er zijn 2 jonge zeearenden geboren. Een van deze jongen hangt nu nog rond in het Lauwersmeer. De andere is vertrokken.

 

Bungelwuppen! Heb je er ooit eerder van gehoord? Ik niet totdat onze collega Marieke het introduceerde in het Westerkwartier.

 

2018 is ook het jaar waarin we in het Westerkwartier en Westerwolde begonnen zijn met Sinusbeheer. Sinusbeheer is een alternatieve vorm van gefaseerd maaien. Dus niet in rechte banen, maar vooral slingerend. De enige voorwaarde is dat veertig procent van de oppervlakte moet blijven staan. Het resultaat is veel variatie wat gunstig is voor de biodiversiteit.

 

Een van de hoogtepunten in 2018 voor mij was toch wel de start van het project ESsentie Westeresch in Veele. Een akker die in 2017 nog 7 akkers telde werd in 2018 opgedeeld in 40 kleinere akkers. Op deze akkers wordt natuurinclusieve landbouw bedreven. Het is een proefproject en dit jaar zijn onze pachters hard aan de slag gegaan om de strijd tegen het onkruid te winnen en de droogte deze zomer heeft dat nog een tandje lastiger gemaakt. Als kers op de taart werden de zandpaden op de es voorzien van zandbanken. Nu is het plaatje compleet.

Benieuwd naar 2019
In mijn eigen werkgebied Westerwolde gaat de schop de grond in voor het laatste stuk van de herinrichting van de Ruiten Aa. Daarnaast gaat het project op de Westeresch door. We hebben veel geleerd in het eerste jaar. Wat zullen we dit jaar allemaal leren? Er beloven mooie dingen te gebeuren in de schaapskooi. Samen met Natuurmonumenten hebben we nieuwe vrijwilligers geworven. Zij worden dit jaar opgeleid om zelfstandig excursies te geven en activiteiten te begeleiden.

Ik kijk uit naar 2019! Waar zal dit nieuwe jaar ons mee verrassen?

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Mutilate A Doll 2
  26 februari 2019 om 03:07

  Very helpful advice in this particular post! It’s the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing!

  Geometry Dash

 • Happy Wheels
  26 februari 2019 om 03:06

  The article you have shared here very awesome. I really like and appreciated your work. I read deeply your article, the points you have mentioned in this article are useful

  FNAF

 • lonsda
  26 februari 2019 om 03:05

  Thanks for sharing the information. It is very useful for my future. keep sharing

  run 3

 • Linda Rose
  24 januari 2019 om 05:16

  Thank you for sharing valuable information. Nice post. I enjoyed reading this post.

  Bad Ice Cream

 • Harrie Bosma
  3 januari 2019 om 22:17

  Mooie foto’s en een kort verhaaltje, leuk om even over de grens te zien.

 • Henk Drenth
  3 januari 2019 om 20:58

  Weer mooie plaatjes Jelka. Met name de Westeresch zal ik eens wat vaker bezoeken. Jan Loots woont daar als de spin midden in het web.

 • huub rovers
  3 januari 2019 om 14:55
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog