www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Goede voornemes, wees lief voor de natuur.

5 januari 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Noord-Holland

Goede voornemers, wie heeft ze niet? In januari beginnen we dapper met nieuwe gewoontes. Meer sporten, gezonder eten of minder tijd op je telefoon. Mocht je nog op zoek zijn naar goede voornemens, dan weet ik er nog wel een paar. Wees lief voor de natuur met deze voornemers.

In de corona tijd heeft heel Nederland de prachtige natuur dicht bij huis herontdekt. Als boswachters zijn we blij dat we zoveel mensen kunnen laten zijn hoe mooi het hier is. En dat kan prima als iedereen zich aan de regels houdt. Ik heb ze hier nog even op een rijtje gezet als goede voornemers, zo kan iedereen op een verantwoorde manier van de natuur genieten.

Voornemen 1: Ik blijf op de paden

In de Schoorlse duinen ligt bijvoorbeeld ruim 60 km wandelpad. En daarnaast nog een MTB route, ruiterroute en fietspaden. Ook in het Robbenoordbos, Dijkgatbos, Purmerbos, Diemerbos, landgoed Elswout en onze andere gebieden vind je verschillende routes. Genoeg kilometers om je over te verplaatsen. Doordat jij op de paden blijft is het rest van de natuur voor de dieren. Zij kunnen zich terugtrekken in de bosvakken en daar hun rust vinden. Daarnaast voorkom je dat je planten kapot trapt.

Het is ook een stuk fijner recreëren als  je geen wandelaars tegenkomt op de MTB route of andersom. Gun elkaar de ruimte!

Voornemen 2: Ik ruim mijn afval op

Tijdens je trip in de natuur krijg je natuurlijk honger. Gelukkig ben je als echte Hollander voorbereid met je eigen bammetje en thermoskan koffie. Het afval wat overblijft gaat natuurlijk weer mee terug. Want wat je op heenweg kan meenemen kan ook weer terug. Voor de zekerheid neem je een zakje mee waarin je de vieze dingen kan stoppen zodat je tas schoon blijft. Als je onderweg een vuilnisbak tegenkomt kan je het daarin gooien. Maar het zet het er nooit naast. Dieren gaan aan de haal met het afval waardoor het zich weer verspreidt. En dat afval niet in de natuur hoort weet iedereen. We kennen allemaal de horrorbeelden van vogelmagen vol plastic en dieren die verstrikt zitten in mondkapjes.

Voornemen 3: Ik neem geen natuur mee naar huis

Natuurlijk is het geen probleem als de kinderen een mooie stok hebben gevonden of een dennenappel mee naar huis nemen. Maar het bos is geen tuincentrum waar je je mos voor je kerststukjes haalt, je eigen kerstboom omzaagt of tassen vol paddenstoelen uit meeneemt. Zo blijft er genoeg over voor de dieren. En kunnen ook andere bezoekers genieten van deze mooie dingen.

Voornemen 4: Ik houd mijn hond aan de lijn en onder appél

Doordat je hond netjes aan de lijn zit worden de dieren niet verstoord. In de duinen broeden vogels als de houtsnip en nachtzwaluw op de grond. Honden die dicht langs hun broedplek lopen kunnen de aanstaande ouders verjagen. Alleen de geur die de honden achterlaten kan al genoeg zijn. Ook als je hond los mag zorg je er voor dat hij niet door het hele bos struint maar op de paden blijft. Zo voorkom je verstoring. Ook andere recreanten zoals ruiters, MTB’ers en mensen met bange honden kunnen rustig van het gebied genieten omdat je hond onder appél staat.

Het verschilt per gebied of honden welkom zijn en wanneer ze aan de lijn moeten. Kijk dus even op de borden bij de ingang. We horen vaak dat het makkelijker zou zijn als overal dezelfde regels gelden, maar dat zou waarschijnlijk betekenen dat honden altijd aan de lijn moeten. We willen voor honden ook plekken maken waar ze vrij kunnen lopen. Dus check die borden en hou je er vooral aan,  dan kunnen honden op veel plekken wel een deel van het jaar los.

Foto: Rogier Broertjes

Mooie bonus:

Naast respect voor de natuur, blije recreanten en een blije boswachter hebben deze voornemers nog één voordeel. Je voorkomt een kans op boete van minimaal honderd euro. En in het geval van stroperij (natuur mee naar huis nemen) zelfs de kans op een strafblad. Met dat geld kan je toch leukere dingen doen, bijvoorbeeld sparen voor nieuwe wandelschoenen of een verrekijker 😉

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog