www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling: Doe mee!

24 januari 2023 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Roodborsten zijn vaak erg nieuwsgierig en goed van vertrouwen en daardoor goed van dichtbij te zien. (Foto: B. Ooms)

Dit weekend is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Doe jij ook mee?

Met jouw bijdrage help je de Vogelbescherming en Sovon om inzicht te krijgen in hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen zij vogels beter helpen en beschermen. Kijk voor meer informatie op tuinvogeltelling.nl.

Meedoen is makkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: tel een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op mijntuinvogeltelling.nl. ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

Liefde van vogels gaat door de maag

In de wintermaanden struinen groepen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er steeds minder voedsel te vinden, waardoor de vogels op zoek gaan in onze tuinen. Wie dus voert, zal zeker vogels te zien krijgen. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Je kunt nu nog starten met voeren, de vogels hebben in een mum van tijd in de gaten waar eten te vinden is. Meer over hoe je verantwoord vogels kunt voeren lees je hier.

Ook in mijn tuin in Wieringerwerf komen vogels, zoals deze huismusjes, regelmatig buurten. Rechts zie je een vrouwtje, met duidelijk lichtere kleuren op de kop dan de mannetjes.

Vogels herkennen

Het herkennen van vogels is soms best lastig. De Vogelbescherming heeft een nieuwe website ontwikkeld, waardoor vogels herkennen nog makkelijker is. Je kan via de website een handige tellijst met daarop de meest voorkomende tuinvogels downloaden. Met de webapp Mijntuinvogeltelling.nl kun je eenvoudig vogels kunt herkennen én de resultaten direct kunt doorgeven.

Wist je dat je bij de koolmees het mannetje en vrouwtje kunt onderscheiden door de streep op de borst? Bij mannetjes is deze breder dan bij vrouwtjes! (Foto: M. van Els)

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog