www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Boswachters zoeken leukste hond van Noord-Holland

25 januari 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Noord-Holland

Labradoodle Lieve was met haar baas het boegbeeld van de campagne van 2021. (Foto: R. Broertjes)

De natuur is een prachtige plek om je hond uit te laten. Honden zijn in de meeste gebieden van Staatsbosbeheer van harte welkom. Meestal aangelijnd en in sommige gebieden los. Met de start van het broedseizoen moeten in meer gebieden de honden weer aan de lijn. Om hondenbezitters hier op een opvallende manier aan te herinneren, start Staatsbosbeheer een voorjaarscampagne. Hiervoor zoeken de boswachters de leukste hond van Noord-Holland als boegbeeld.

Elk voorjaar vragen de boswachters aandacht voor het aanlijnen van de honden. Vorig jaar hebben de boswachters de leukste hond van Schoorl gezocht én gevonden. Er kwamen zoveel aanmeldingen van buiten Schoorl binnen dat de boswachters nu opzoek gaan naar de leukste hond van Noord-Holland. De boswachters zien zoveel leuke honden lopen in het gebied, dat ze graag een lokale hond als boegbeeld voor de campagne nemen. Hiervoor zoeken zij de leukste, schattigste, mooiste hond van Noord-Holland.

Verkiezing Leukste hond van Noord-Holland

Vanaf maandag 24 januari kan iedereen de  leukste foto van zijn of haar hond insturen. Een team van boswachters zal een shortlist van de leukste honden uitkiezen. Hierbij wordt gelet op uitstraling, locatie (in de natuur) en natuurlijk of de hond aan de lijn zit. Het publiek mag uit de shortlist hun favoriet kiezen. De winnende hond krijgt een professionele fotoshoot.

Start van het broedseizoen: honden aan de lijn

Van 1 maart tot 1 september moeten alle honden in de Schoorlse Duinen aan de lijn voor de start het broedseizoen. Loslopende honden kunnen de dieren in het bos erg verstoren. In de duinen broeden vogels als de houtsnip en nachtzwaluw op de grond. Honden die dicht langs hun broedplek lopen kunnen de aanstaande ouders verjagen. Alleen de geur die de honden achterlaten kan al genoeg zijn. Ook voor vossen, marters en konijnen is de rust in deze periode extra belangrijk.

Jaarrond aan de lijn in gebieden met veel wild en vogels

In sommige gebieden moeten honden jaarrond aan de lijn blijven. Bijvoorbeeld in het Robbenoord- en Dijkgatbos, landgoed Elswout en een deel van het Diemerbos en het Purmerbos. Hier leeft veel wild en honden kunnen zorgen voor verstoring met het opjagen, verwonden en in het ergste geval zelfs doden van dieren. Om de dieren in het bos te beschermen en tegelijkertijd recreanten wel een plek te geven om te genieten van de natuur zijn honden hier alleen aangelijnd welkom.

Let altijd op de regels die er in de gebieden zijn. Deze vind je op de borden in onze gebieden. Hierop staat bijvoorbeeld of de hond welkom is in het gebied en of hij/zij aangelijnd moet zijn.

Doe mee!

Wil jij jouw hond zien stralen op de grote banners in Noord-Holland? Stuur dan je foto via dit formulier of deel deze op Instagram #deleukstehondvanNoordHolland. De boswachters willen natuurlijk ook weten waarom jouw hond de leukste hond van Noord-Holland is! Meedoen kan t/m zondag 6 februari.

reageren

geef een reactie

 • Mariana haddu
  12 februari 2022 om 08:13

  Ik heb mijn hond aangemeld maar kortgeleden gehoord dat hij uitzaaiingen heeft. We weten dus niet hoe lang hij nog te gaan heeft. Hoe kan ik dit doorgeven aan sbb?

  • mfolkertsma
   12 februari 2022 om 10:17

   Beste Mariana,

   Wat ontzettend verdrietig zeg. Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd en ik hoop dat jullie nog veel mooie herinneringen samen kunnen maken in de tijd die jullie gegeven heeft. De top 10 is inmiddels bekend, helaas zit je hond daar niet bij.

 • Boswacher Samuelle
  28 januari 2022 om 10:42
 • Leonie
  28 januari 2022 om 10:26

  Reageren via de link lukt niet is er een andere manier om een foto of filmpje te uploaden?

 • marga
  27 januari 2022 om 20:59

  Als ik het formulier invul krijg ik een melding dat het niet meer geaccepteerd wordt, Hebben jullie hem wel binnen gehad? Zou zo graag Maika met haar broertje Pepper aan willen melden. Geboren 26-1-2021, friese stabij.

 • LV
  27 januari 2022 om 14:34

  Goedemiddag,

  Mag je maar 1 foto inzenden? Of mag je meerdere keren meedoen?

 • Ton
  27 januari 2022 om 13:49

  Waar kan ik Huub aanmelden? Een Duitse staande draadhaar

 • Jeanine
  26 januari 2022 om 18:18

  Goedemiddag, ik heb het leukste hondje 😊 ik heb een hele leuke video, waar kan ik dat heen sturen?

  • Kayleigh Ranzijn
   27 januari 2022 om 12:02

   Hi Jeanine, we zijn benieuwd! Onderaan de tekst staat er een kopje met “Doe mee!” waar een link staat naar een formulier waar je een filmpje kan uploaden.

   Groetjes boswachter Kayleigh

 • Andre
  26 januari 2022 om 14:40

  Goedemiddag,
  Allereerst ben ik volledig eens met het initiatief. Wat ik niet begrijp is dat jullie niet de leukste kat zoeken. Katten zijn verantwoordelijk voor enorme vogelsterfte, niet alleen in de duinen, maar overal. Besteed daar ook aandacht aan.

 • Charles van Bebber
  25 januari 2022 om 19:08

  De enige leuke hond (in Noord Holland) is mogelijk een zeehond. En die dieren gun ik alle rust in hun natuurlijke omgeving, zonder halsband of baasje.

  • Cees
   26 januari 2022 om 16:36

   Goh…zelf verzonnen?

 • Boon
  25 januari 2022 om 13:50

  Het zou fijn zijn als vermeld word wáár de honden dan los mogen lopen.
  Staatsbosbeheer bossen zijn bijna nooit toegankelijk met loslopende hond.
  Dit artikel suggereert dat dat wel het geval is.

  • mfolkertsma
   25 januari 2022 om 19:53

   Beste meneer/mevrouw Boon,

   Op de website van al onze natuurgebieden is dit gewoon terug te vinden onder het kopje ‘Toegankelijkheid’. Bijvoorbeeld hier: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/wieringermeer/toegankelijkheid. Ook bij alle routes staat dit aangegeven op de site: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/wieringermeer/routes

   Er zijn oa losloopplekken in het Waarderhout (Heerhugowaard), St. Maartenzee, Schoorlse Duinen (buiten het broedseizoen in bijna het hele gebied), Obdamerweel en de Pettemerduinen.

   Met deze actie willen we baasjes juist bewust maken van het feit dat de natuur kwetsbaar is en dat daarom in een aantal gebieden in het broedseizoen extra aanlijnplicht is. Het is dus geen reclamecampagne voor losloopgebieden.

  • Kayleigh Ranzijn
   27 januari 2022 om 12:14

   Hallo Boon,

   Of een van onze gebieden een losloopgebied is voor honden staat aangegeven bij de ingangen van onze gebieden of staat vaak op onze website onder deze link https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden en dan navigeren van natuurgebieden > Noord Holland > Locatie naar keuze > Toegankelijkheid , mocht je geen info vinden en toch nog twijfelen dan kan je altijd bellen of mailen naar de boswachters die bij de gebieden staan aangegeven.

   Het Purmerbos (250 ha) is een bos aan de oostkant van Purmerend. Het grootste deel van het bos (150 ha) is hondenlosloopgebied. Honden mogen hier het hele jaar loslopen en zwemmen in de hondenplas. In het speelbos en het stilte- en natuurbos is het verboden voor honden. Mocht je willen weten welke gebieden losloopgebieden voor honden zijn, en niet alleen Staatsbosbeheer gebieden dan verwijs ik je graag naar het volgende: https://www.doggo.nl/zoek-een-adres-voor-jouw-hond/?soort=losloopgebied&provincie=noord-holland

   Doggo.nl verzamelen gegevens waar en wanneer je hond los mag lopen. Erg handig om te weten aangezien het wel eens kan veranderen zoals nu ook wanneer het broedseizoen weer van start gaat.

   Hopelijk kan je wat met deze informatie, fijne dag gewenst!
   Boswachter Kayleigh

  • Boon
   10 februari 2022 om 17:11

   Dat is fijne info
   Dank je wel

 • Ed Prins
  25 januari 2022 om 10:26

  Er is een groot aantal natuurgebieden waar het jaar rond honden verstorend zijn.
  Daarom zijn honden daar het hele jaar niet toegestaan, ook niet aan de lijn. Dit bericht zaait verwarring

  • mfolkertsma
   25 januari 2022 om 12:39

   Beste Ed,
   Dank voor je reactie. Ik heb een zinnetje toegevoegd om extra duidelijk te maken dat je altijd moet kijken wat de toegangsregels per gebied zijn. Jammer dat je het bericht verwarrend vind, wij hopen hiermee juist meer begrip voor regels bij hondeneigenaren te creeëren op een positieve manier.

  • Ben Brugge
   25 januari 2022 om 16:54

   Zojuist een “hele leuke” hond ontmoet in het Purmerbos. Een langharige duitse staander die achhter een vos aanzat. Nota bene in het hondenlosloopgebied dus dat mag, maar het was een afschuwelijk gezicht. Die vos was wsch geinteresseerd in de grauwe en kolganzen die hier vlakbij het bos in het gradland fourageren. Van de eigenaar geen spoor. Maar het illustreert wel het probleem met honden in denatuur. Ze gaan echt achter alles aan. Dus natuur is hier ook het haasje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog