www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Elswout ontwaakt: Van groene aanplant tot tikkende klokken

27 maart 2024 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Er gebeurt weer van alles op Buitenplaats Elswout: planten, het broedseizoen, een laatste likje verf én de klok in het poortgebouw tikt weer.

Herstel van boomgroepen rond het Grote Huis

De komende weken worden er door Staatsbosbeheer nieuwe boomgroepen en struiken aangeplant rond het Grote Huis op Buitenplaats Elswout. De aanplant van het groen is onderdeel van een samenwerking tussen NMB, de eigenaar van het Grote Huis, en Staatsbosbeheer. Zij herstelden vorig jaar het voorplein. Met deze laatste stap is het inrichtingsplan rond het Grote Huis afgerond.

Assen en zichtlijnen

In het verleden was het Grote Huis meer “verdekt” tussen verschillende boomgroepen en struiken rondom het huis. Deze bomen en struiken zijn in de loop van de tijd verdwenen of doodgegaan. De typerende zichtassen worden door de nieuwe aanplant in de vier bosblokken weer hersteld en geaccentueerd.

Het vorige huis van Elswout met volle bosblokken, 1870. Bron: Buitenplaats “Elswout”, ziende naar het noorden, over de oprijlaan naar de buitenplaats – Rotteveel, M.N.F. 1841-1910 – Noord-Hollands archief – Beeldcollectie van de gemeente Haarlem

Soorten en locatie

Voor de aanleg van de bosblokken is samen met de afdeling Zaad & Plantsoen van Staatsbosbeheer gekeken welke soorten er aangeplant kunnen worden. Zo wordt er rekening gehouden met hoeveel water de soort nodig heeft, zon- of schaduwminnende soorten en klimaatbestendigheid. Op een aantal speciale plekken worden zogenoemde zichtbomen aangeplant. Dit zijn soorten die de aandacht trekken door uitbundige bloeiwijze of bijzondere kleuren en bladeren, zoals de ginkgo of tamme kastanje. Aan de zijde van de hertenbaan worden twee plantvakken ingericht met rododendrons, struikklimop en bloeiende struiken.

Fragment van ontwerp van de aanleg van nieuwe beplanting en bestaande zichtlijnen – Staatsbosbeheer

Rest van Elswout

Niet alleen rond het Grote Huis zijn nieuwe bomen en struiken aangeplant. Ook in de eeuwenoude parasollaan is een nieuwe linde aangeplant. Op de Tempelberg zijn enkele dode eiken vervangen voor nieuwe aanplant.

Broedseizoen

Het broedseizoen is weer aangebroken. De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar, maar ook de meest kwetsbare. Tijdens deze maanden worden er partners gezocht, eieren uitgebroed, en talloze dieren geboren. De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen. Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders vragen bezoekers om de natuur een handje te helpen door de regels in de natuurgebieden te respecteren, bijvoorbeeld door op de paden te blijven, de hond dichtbij aan de lijn te houden en afval mee naar huis te nemen. Op die manier kunnen we blijven genieten van de ontluikende natuur, zingende vogels en de bijzondere planten en dieren die hier leven.

Grote bonte specht met jong

Laatste likje verf

Eind 2023 zijn de bruggen op Elswout gerestaureerd zodat ze weer jaren mee kunnen. Nu het voorjaar wordt en het weer het toelaat worden de bruggen voor de laatste keer geschilderd zodat ze strak in de lak zitten voor de komende jaren. Het herstel van deze bruggen is mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. Dit soort bijdragen zijn onmisbaar om de bruggen en andere unieke gebouwen op Elswout in stand te houden. De bruggen kunnen nu weer jaren mee. Het vrijwillige cleanteam van Elswout helpt ons bij het onderhoud van de bruggen en folly’s.

De klok tikt weer

Een vraag die we de afgelopen maanden veel gekregen hebben is waarom de klok van Elswout stil stond. In het verleden werd het uurwerk onderhouden door een stichting die gespecialiseerd was in het onderhoud van oude uurwerken. Helaas bestaat deze stichting niet meer waardoor de klok stil is komen te staan.

Klokkenmaker Henk Houkes aan het werk

Midden maart heeft klokkenmaker Henk Houkes uit Schagen de klok onderhanden genomen. Het uurwerk achter de klok is gesmeerd, de wijzers zijn van de klok geweest, en het uurwerk is weer perfect afgesteld. Elk uur en half uur zal de klok weer slaan zoals de vaste bezoekers van Elswout gewend zijn. Benieuwd hoe het werk van Henk eruitziet? Bekijk hier de BinnensteBuiten aflevering terug waarin hij laat zien hoe hij te werk gaat.

 

reageren

geef een reactie

  • Jan Voorbergen
    28 maart 2024 om 08:00

    Dag Rien!
    Fijn dat de klok op Elswout het weer doet! Met Henk Houkes hebben jullie in elk geval een gerenommeerde klokkenmaker laten komen die z’n vak goed verstaat.
    Een klok die het niet of niet goed doet is natuurlijk geen gezicht. Maar nu doet hij het hopelijk voor lange tijd!
    Groeten,
    Jan Voorbergen (vader van je collega Anne)

    • Rien de Vries
      2 april 2024 om 15:04

      Dag Jan,

      Met Henk als onze nieuwe klokkenmaker moet dat helemaal goed komen.

      Groeten Rien

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog