www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Werk in uitvoering op Buitenplaats Elswout

13 september 2023 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Wie regelmatig op Buitenplaats Elswout komt, weet dat er altijd wel iets gaande is. Van het schilderen van de gebouwen, het maaien van de grasvelden en excursies; dit alles is noodzakelijk om de rijksmonumentale buitenplaats met tientallen monumenten en het prachtige parkbos, met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, te behouden en toegankelijk te houden. De afgelopen weken en de komende maanden worden er weer veel werkzaamheden uitgevoerd.

Stormschade door storm Poly

Het zal niemand ontgaan zijn: Buitenplaats Elswout heeft zwaar te lijden gehad onder de storm Poly. Na tijdelijke afsluitingen en een succesvolle crowdfundingsactie, zijn de meeste omgevallen bomen opgeruimd en bijna alle paden weer open. Met behulp van grote machines zijn de boomstammen uit het bos gehaald en rondom de modelboerderij opgestapeld. Een deel van het takhout is versnipperd en afgevoerd. De grote stapels hout wachten op een duurzame bestemming. Een groot deel van het hout zal worden verwerkt tot planken, balken, OSB-platen en papier. Om het uitrijden van het hout mogelijk te maken, is er tijdelijk een brug aangelegd naast de Orangerie waar deze machines overheen kunnen rijden. De lege plekken in het bos zullen in de komende jaren opnieuw worden ingeplant.

 

Gestapeld hout achter de modelboerderij

Bruggen

In september is restauratieaannemer Wever gestart met een onderhoud en herstel van maar liefst 8 monumentale bruggen op Elswout. Er wordt gewerkt aan de fundering, brugdekdelen, herstel van houtwerk en alles wordt opnie uw in de verf gezet. Deze werkzaamheden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Noord-Holland en het Eneco Luchterduinenfonds. De opknapbeurt duurt tot eind van dit jaar. Er worden regelmatig bruggen afgesloten om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. In het poortgebouw staat aangegeven welke brug(gen) op dat moment niet toegankelijk is/zijn. Er blijven (meer dan) genoeg bruggen in gebruik om van een mooie wandeling te genieten.

Timmerman aan het werk aan de blauwe brug

Schilderwerkzaamheden

De afgelopen weken heeft schilder Kees Steur uit Volendam de vele gebouwen op Elswout opnieuw in de verf gezet. Gebouwen zoals het poortgebouw, de werkschuur, de koetshuizen en de aardappelkelder zijn opnieuw geschilderd. Door deze soms eeuwenoude gebouwen goed te onderhouden en van een nieuwe verflaag te voorzien, blijft het houtwerk in uitstekende staat voor de komende jaren.

Schilder Steur aan het werk op het poortgebouw

Jaarlijkse Paddenstoelendag

De jaarlijkse Paddenstoelendag op Elswout is inmiddels een begrip in de omgeving. Ook dit jaar organiseert IVN Zuid-Kennemerland weer de Paddenstoelendag op Elswout. Tijdens dit evenement vertellen natuurgidsen alles over de paddenstoelen op Elswout. Er zijn ook kinderexcursies en diverse kraampjes, waaronder die van imker Pim Lemmers, de paddenstoelenkraam Portabella met soep en broodjes en de mycologische vereniging. Dit jaar zullen er geen appels te koop zijn vanwege een tegenvallende oogst. Meer informatie is te vinden op de website van IVN. 

Clean Team Elswout

Deze zomer is er een nieuw team van vrijwilligers op Elswout gestart, het zogenaamde ‘Clean Team’. Zij houden zich bezig met het schoonhouden van de folly’s en bruggen. Na verloop van tijd worden de ramen vies en groeien er algen op de bruggen. Dankzij deze vrijwilligers, die eens per maand met emmers water en zemen aan de slag gaan, zien de folly’s en bruggen er weer piekfijn uit. Heb je ook zin hebben om 1x per maand een middag de handen uit de mouwen te steken, je bent van harte welkom. Stuur even een mailtje naar: elswout@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog