www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Aftrap project ‘Zorg dat Peebos Werkt, met Mekaar!’

24 mei 2019 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Woensdag 22 mei was de officiële opening van het project ‘’Zorg dat Peebos Werkt, met Mekaar’’. Iedereen en alles werkte mee. Diversiteit en inclusief zijn de sleutelwoorden voor dit project. Onder de stralende zon en met muziek van Gert Sennema en Westkantstad op de achtergrond werden de aanwezigen getrakteerd op een mooie aftrap!

Gert Sennema en Westkantstad

Kracht

Onder toeziend oog van 70 aanwezigen plantten wethouder Elly Pastoor van de Gemeente Westerkwartier, Jacqueline de Milliano, directeur Landschapsbeheer Groningen, Jan Schotsman van zorginstelling de Zijlen en Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen, een Groninger Kroon, een appelboom die nog ontbrak in de diverse boomgaard. Met de bouw van een zorg-werk-leer-ontmoetingscentrum, waar meer samenwerking en ontmoeting mogelijk is en meer aandacht voor opleiding op maat. Met als doel het mogelijk maken van doorstroming van mensen met een arbeidsbeperking naar ‘regulier’ werk van betekenis. Elly Pastoor: ‘’Hier gebeurt het écht. Nog te vaak komt het voor dat ideeën niet tot uitvoer komen. Op Peebos wel’’.

(v.l.n.r) Elly Pastoor van de Gemeente Westerkwartier, Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen, Jacqueline de Milliano, directeur Landschapsbeheer Groningen en Jan Schotsman van zorginstelling de Zijlen

Samenleving in het klein

Op de locatie Peebos vind je de inclusieve samenleving in het klein. Als je in Peebos werkt gaat ‘je labeltje’ eraf, hoor ik regelmatig. Sinds ik hier werkzaam ben zie ik wekelijks, soms dagelijks, nieuwe gezichten. Je ziet en weetniet of iemand een taakstraf heeft, vanuit de Gemeente werkzaam is of stage loopt. Iedereen werkt met en voor elkaar in de natuurgebieden in het Westerkwartier. Met het project Peebos Werkt zal de locatie worden uitgebreid tot een zorg-werk-leer-ontmoetings- en innovatiecentrum. Peebos is een werkplek waar je je talenten kan ontwikkelen, nieuwe mensen kunt ontmoeten en vooral zelf ervaren welke activiteiten en werkzaamheden bij jou passen.

Opening Peebos Werkt

Natuur met zorg

Het oorspronkelijke idee is ontstaan uit een spontane actie van zorginstelling De Zijlen. Naast de werkschuur van Staatsbosbeheer lagen stapels hout opgeslagen en ze vroegen of ze hier wat mee konden doen. Vanuit hier is Peebos gegroeid naar een prikkelvrije omgeving waar cliënten van de Zijlen hun dagbesteding invullen. De cliënten van de Zijlen onderhouden de slingerende wandelpaden die je door de natuur in het Westerkwartier voeren. In de winterperiode dragen ze bij aan het beheer en onderhoud van de karakteristieke houtsingels.

Impressie

Bekijk hier de video

Doe je mee?

Heb je een bedrijf of organisatie in de regio of wil je zelf aan de slag op Peebos? Neem dan contact op met mij via m.deboer@staatsbosbeheer.nl of kijk op de website voor meer informatie. Zorg dat Peebos Werkt, met Mekaar in onderdeel van Workcept, een overkoepelend programma voor inclusief werken in de regio van de Gebiedscooperatie Westerkwartier.

 

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

 • Elly Boomker
  24 mei 2019 om 13:14

  Van harte met deze feestelijke opening van een prachtig resultaat!

  Jullie mogen trots zijn dat initiatieven gerealiseerd zijn. Succes met het vervolg!

 • Linda
  24 mei 2019 om 11:49

  Hoera, hoera, hoera!!!
  Gefeliciteerd met weer een mijlpaal.
  Het verhaal wordt langer, mooier en krijgt steeds meer diepgang, kleur en vorm. Moge het een heel dik boek worden met een open einde.
  Met groet, Linda

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog