www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Ik hoor je wel, maar zie je niet

3 mei 2023 Boswachter Beppie van der Sluis in Groningen

De vogels fluiten en roepen in deze tijd van het jaar alsof hun leven er vanaf hangt. Het is mede daarom enorm genieten als je nu door ’t Roegwold wandelt. Wat een vogelparadijs! Eén van die ‘luidruchtige’ vogels heb ik al vaak gehoord, maar nog nooit gezien. Deze vogel is namelijk een ster in zichzelf verstoppen en erg mysterieus van aard als je het mij vraagt. Maar, je raadt het al, vandaag was de dag dat hij zijn schuilplek verraadde…

Hoempen

Het zogenaamde ‘hoempen’ van deze vogel is bij vele vogelliefhebbers wel bekend. Het mannetje van deze soort bakent hiermee het territorium af in het voorjaar. Een diepe bassende roep, te vergelijken met het blazen in de hals van een fles of het geluid van een misthoorn. Vooral te horen op mooie avonden en ochtenden in het voorjaar. Soms is deze roep wel tot 5 kilometer ver te horen! Vandaag hoorde ik de roep niet.

Klapperende vleugels

Ik liep daarom ook nietsvermoedend het gebied bij de Woudbloempolder (onderdeel van ’t Roegwold) in, samen met collega boswachter Dennis. We zijn op pad om beheerswerkzaamheden uit te voeren in het gebied. Ik zet een paar stappen in het water, nabij een grote rietkraag. Plots hoor ik klapperende vleugels aan mijn linkerkant. Daar is ie dan: een opvliegende roerdomp!

Voor velen is het misschien de normaalste zaak van de wereld, maar voor mij voelde het als een ultiem geluksmoment. Dit soort geluksmomenten heb ik overigens bijna dagelijks. Iets heel speciaals hoeft daarvoor niet te gebeuren. Alleen de verwondering over alles wat er groeit en leeft in de natuur, is al genoeg.

Prehistorische vogel

Vandaag dus die prachtige vogel. De roerdomp behoort tot de reigers en is iets kleiner dan de blauwe reiger (die je vaak aan de kant van de weg bij sloten ziet). Ze zijn wat compacter, meer gedrongen en hebben lange tenen. Roerdompen zijn geelbruin met donkere patronen. Ik vind ‘m zelf een beetje op een prehistorische vogel lijken, met z’n dikke nek. Hij leeft graag in moerassige gebieden, waar stevig en oud riet te vinden is. Dat riet gebruikt de roerdomp graag om zich in te verstoppen. En dat kan hij dus als de beste! Als er gevaar dreigt gaat de vogel in een ‘paalhouding’ staan. Rechtop, met de snavel omhoog. De strepen op zijn verenkleed lijken dan net op riet, waardoor hij niet opvalt en zelf een pol riet lijkt. Ze eten graag vissen, kikkers, kleine zoogdieren zoals muizen en insecten.

Roerdomp in paalhouding. Foto: Jonathan Leeuwis.

Broedvogeltelling

De roerdomp heeft de status ‘kwetsbaar’ op de Rode Lijst. Na slechte jaren, kwam het aantal roerdompen tot een piek in 2002. Daarna ging het gauw weer slechter met het beestje. Door strenge winters namen de aantallen af. Maar door meer aandacht voor de kwaliteit van de leefgebieden neemt de populatie de laatste jaren weer wat toe. Ook hier in ’t Roegwold. Vorig jaar (2022) zijn er tijdens de broedvogelkatering maar liefst 31 territoria geteld! Daar zit altijd een foutmarge op, tellen is natuurlijk mensenwerk. Maar toch is dit een hele mooie score.

Ik kijk naar de wegvliegende roerdomp tot ik ‘m niet meer zie. Op dit geluksgevoel kan ik wel weer een tijdje teren ;).

 

Boswachter Beppie

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog