www.boswachtersblog.nl/ Groningen

De kroon op ons werk

28 juni 2024 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Na veel regen, en dus hele natte percelen, werden de akkers van ESsentie dit jaar later ingezaaid om geen schade aan de bodem te rijden. Vervolgens bleef de temperatuur laag waardoor de gewassen niet echt wilden groeien. Maar met de temperaturen van deze week schieten de gewassen ineens de grond uit! De boeren hadden het dus druk met hooien.

Hoe staan de kleine gewassen erbij

Dat het lang koud is geweest, is goed te zien aan de boekweit. Andere jaren was dit gewas nu al veel hoger. De plant is nu ook geel van kleur, maar begint wel met bloeien. Het gewas winterrogge staat er goed bij. Deze is in het najaar al gezaaid en heeft dus goed de tijd gehad om te wortelen. Zomerrogge, wat dit voorjaar is gezaaid is nu ook nog klein. Hennep is zelfs drie keer gezaaid. De eerste twee pogingen kwamen niet goed op vanwege de nattigheid en te koud weer. Drie maal is scheepsrecht zou je zeggen.

Boekweit

Rood wit blauw in de grasklaver

De percelen grasklaver die dit jaar zijn gezaaid zien er prachtig uit. Klaprozen, kamille en korenbloemen kleuren de percelen, ze geven een echt Nederlands tintje. Er groeien verschillende soorten klaver. Klaver bindt stikstof uit de lucht. Daarnaast levert dit gewas een positieve bijdrage aan de bodemstructuur en het bodemleven. Dit gewas blijft 2 à 3 jaar groeien op deze percelen, en daarna komt er een ander gewas. De percelen grasklaver verhuizen dan naar één van de andere akkers van ESsentie. De eerste snede grasklaver is inmiddels geoogst. Een gedeelte blijft staan zodat er wat bloeiends op de akkers blijft voor insecten. En op die manier werken we ook aan de opbouw van een zadenbank in de bodem.

Grasklaver

Plantkokers

Al meerdere jaren zijn er struiken geplant bij de akkers. Een gedeelte ontwikkelt zich nu goed, maar een groot deel heeft het door droogte en reeënvraat niet gered. Dit voorjaar is er opnieuw geplant. Deze keer hebben de struiken een plantkoker gekregen. Niet zo’n mooi beeld, maar hopelijk beschermen ze de jonge planten. Voor een deel zijn het plastic kokers. Een ander deel heeft vorige week houten kokers gekregen. We hopen dat dit nieuwe product een goed alternatief is voor de plastic kokers. Of ze net zo stevig zijn gaan we de komende jaren ervaren.

Houten plantkokers

Symfonie van ESsentie

In de hoekjes op de akkers die we met rust laten, de zogenaamde ‘overhoekjes’, zijn geelgorzen goed vertegenwoordigd. Een vogel zien is vaak lastiger dan ze horen. De zang van geelgorzen lijkt op de symfonie van Beethoven. En als je dan toch goed aan het luisteren bent hoor je vast ook kwik…kwik-me-diet. Op 2 verschillende plekken roept de kwartel. Zien gaat je niet lukken, geloof me, ik heb het zo vaak geprobeerd. Maar horen lukt heel goed. Een vogel die beter te zien is, is de grauwe klauwier. Dit jaar telden we maar liefst drie broedpaartjes!

Kroon op ons werk

En als kroon op het werk van de pachters, onderzoekers en boswachters, hebben we dit jaar één van onze doelsoorten op de Westeresch kunnen verwelkomen. De soort waarvan we al een tijd roepen dat het gebied heel geschikt is. Hij houdt namelijk van een kleinschalig agrarisch landschap met struweel, zandpaden en omgeven door houtwallen. Dit jaar voor het eerst als broedvogel in dit gebied; de patrijs! Toen maakte mijn boswachtershart wel een sprongetje. 🙂 Nu hopen dat het hem hier zo goed bevalt dat hij blijft.

Foto: Jonathan Leeuwis. Patrijs

De gewassen groeien als kool, de boekweit bloeit bijna en de vogels zingen nog volop. Kortom, een mooi moment om naar buiten te gaan. Wil je meer weten over ESsentie, kijk dan de documentaire.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

 • Ine Bles
  28 juni 2024 om 13:24

  Wat weer een mooi duidelijk verhaal Jelka, dit soort activiteiten geeft toch ook echt weer hoop voor de toekomst van de natuur!

  • Boswachter Jelka Vale
   2 juli 2024 om 15:57

   Dank je wel Ine.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog