www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Bruine eiken

16 juni 2023 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Afgelopen week kreeg ik een e-mail van iemand die zich zorgen maakte over bruine eiken. Het is natuurlijk al weken droog, dus ik kan me goed voorstellen dat de link met droogte snel gemaakt is. Maar dat is voor deze eiken niet de reden om bruin te zijn. Maar wat dan wel?

Groene eikenbladroller

In de periode juni tot en met augustus legt het vrouwtje van de groene eikenbladroller (een kleine, lichtgroene vlinder) eitjes op de twijgen van de boom waar ze op overwinteren. Zoals de naam van deze vlinder al doet vermoeden, is dat de eik. Begin april komen de eerste eitjes uit en doen de rupsen zich tegoed aan het verse jonge blad van de boom. Ze vreten de hele boom kaal met als resultaat: geen groene maar bruine eiken!

Foto: Rik Wever. Groene eikenbladroller

Verdediging van de eik

Een boom wil groeien. Om goed te kunnen groeien is het belangrijk om goed in blad te komen. Via de wortels van een boom wordt water opgezogen. Met bladeren vangen bomen licht voor fotosynthese. Onder invloed van zonlicht, koolstofdioxide en water wordt door fotosynthese zuurstof en glucose gevormd. Deze suikers zorgen via de sapstromen voor de aangroei van hout in de stam en de takken, maar ook voor de groei van wortels. Zonder bladeren krijgt een boom dus geen voedsel binnen. Voor een boom is het dus belangrijk om goed in blad te komen. Bomen hebben verschillende manieren om zichzelf te verdedigen tegen vraat. De een maakt stekels (bijvoorbeeld hulst), maar de eik maakt looizuur.

Race tegen de klok

Looizuur is schadelijk voor rupsen. De concentratie looizuur in een blad stijgt tijdens het groeiseizoen. Het is voor een rups dus zaak om de buik vol te krijgen voordat de concentratie looizuur in het blad te hoog wordt. Dat moment is nu zo’n beetje aangebroken. Nu ze hun buiken vol hebben maken ze van de bladeren bladrollen. Hierin verpoppen ze zich.

Hoe nu verder met de bruine eiken?

In principe kunnen de eiken en andere loofbomen goed tegen de vraat van rupsen. Maar als eiken jaren achter elkaar kaalgevreten worden, kunnen ze op den duur wel verzwakken. Dit jaar zullen de bomen nog uitlopen tot mooie groene eiken en kunnen ze hun energie opkrikken.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • ferrara
    17 juli 2023 om 19:15

    Ik was eind mei begin juni in Twente op een camping. Het viel me op dat er veel eiken bruin waren en slecht in het blad stonden. Op een dag ontplofte er in een eik vlakbij onze caravan een soort zeepbel en vanaf dat moment was de lucht vol van kleine groene vlinders. Voor mij was dit een volkomen nieuw verschijnsel en ook de campingbaas vertelde dat hij dit nog nooit had gezien. Gelukkig kon ik in mijn oude ANWB-gidsje het bewuste vlindertje op een foto vinden en de campingbaas vertellen dat het hier om de eikenrol ging. Eigenlijk zou ik terug moeten naar Twente om te zien dat de bomen weer mooi groen zijn, was er best bezorgd over. Dank voor dit berichtje, weer wat geleerd.

  • Rinck Zevenberg
    16 juni 2023 om 21:16

    Helemaal goed Jelka! Verder speelt 21 juni, Sintjansdag, nog een rol. Na de 22 tigste maakt de boom sintjanslot aan en de boom krijgt nieuwe scheuten. Half juli zijn ze weer groen! Grtz rinck

    • Boswachter Jelka Vale
      16 juni 2023 om 21:17

      Leuke aanvulling Rinck, dank je wel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog