www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Het bos een handje helpen

14 december 2022 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

In een bos gaat natuurlijke verjonging meestal vanzelf. Als bomen en struiken oud genoeg zijn en er is licht op de grond door het afsterven of door het verwijderen van bomen, zullen de meeste soorten zichzelf verjongen. In veel bossen zal - als je niets doet - vanzelf een onderbeplanting krijgen van esdoorn, eik, meidoorn, lijsterbes afhankelijk van de grondsoort en de omstandigheden. In de Boswachterij Westerschouwen verloopt dit wat minder voorspoedig: de loofbomen verjonging zich wel, maar de vele damherten zijn dol op kiemplantjes en de jonge blaadjes van de boompjes.

Ontstaan van de Boswachterij

Honderd jaar geleden zijn de Oostenrijkse en Corsicaanse dennen in de Boswachterij aangeplant om de ‘Woeste Gronden’ vast te leggen, om het overstuiven van de akkertjes en boomgaarden van de boeren rondom de dorpen tegen te gaan. Er was toen gekozen voor dennen omdat die relatief goed groeien in het schrale zand van de stuivende duinen. Daarnaast was er gebrek aan dennenhout voor de mijnen in Limburg. Nu staat er een prachtig bos, maar dat is niet zomaar gegaan: de jonge aangeplante boompjes raakten toch ondergestoven, werden aangevreten door de vele konijnen of gingen dood door het gebrek aan water.

Van naaldbos naar gemengd bos

Door de schrale bodem en de overheersende zeewind duurde het lang voordat deze dennenbomen een bos vormden. En ondertussen kwam het besef dat een gemengd bos veel interessanter is voor de biodiversiteit dan alleen een naaldbos met hier en daar wat loofbomen in de zogenaamde brandwerende zones. Er werden in de loop der jaren steeds wat dennen gerooid om meer plaats te maken voor loofhout. Je vindt er nu prachtige esdoorns, eiken, beuken en berken.

Damherten

In de Boswachterij, waar de omstandigheden goed genoeg zijn, zie je natuurlijke verjonging van diverse soorten. Maar door de vraatschade van de damherten blijven sommige bomen en struiken klein. Soms staan ze al dertig jaar te ‘overleven’: er komt elke keer nieuw blad aan, maar dat wordt meteen opgegeten. Om die reden zijn er zo’n duizend boomkorven in de Boswachterij geplaatst. Wie goed kijkt ziet hier een klein boompje staan, dat nu eindelijk ongestoord kan uitgroeien tot dat het boven het bereik van de damherten is gegroeid. En er zijn twee ‘enclosures’ gemaakt. Twee keer is er een hectare bos uitgerasterd waar geen damherten in kunnen. Hier kunnen de soorten die door natuurlijke verjonging ontkiemen uitgroeien tot volwassen struik, plant of boom. Zodra de natuurlijke verjonging hoger is dan de damherten, zullen deze tijdelijke boomkorven en rasters weer weggehaald worden.

Etende damherten rondom een beschermende boomkorf in de Boswachterij Westerschouwen

Extra zaden in de grond

Om de natuurlijke verjonging te helpen zijn er extra zaden van bomen uit de omgeving opgeraapt en uitgezaaid in de enclosures. Met dank aan de mannen van Binnenwerk die deze klus klaarden. Loop er eens langs, je ziet nu al het verschil in het bos. In de enclosures zie je paddenstoelen staan, komen varens op, herstelt de liguster zich, klimt de kamperfoelie omhoog. En straks zullen daar ook de eiken, tamme kastanjes en andere soorten ontkiemen en uitgroeien tot grote bomen.

reageren

geef een reactie

 • kraken
  25 december 2022 om 17:02
 • Hendrik Jan Aris
  14 december 2022 om 14:39

  Worden in toekomst nog konijnen uitgezet je ziet ze niet meer in de duinen

  • Boswachter Marijke Lieman
   14 december 2022 om 20:29

   Dag Hendrik Jan,
   Op dit moment is er geen sprake van het uitzetten van konijnen in de duinen van Schouwen, wellicht in de toekomst wel. We willen eerst afwachten wat de resultaten zijn van het uitzetten op andere locaties. Dit is lastiger dan gedacht:
   – nieuwe konijnen plaatsen bij een bestaande populatie zullen elkaar tot op de dood bevechten,
   – nieuwe konijnen moeten een vluchtmogelijkheid hebben, dus moeten er eerst kunstburchten aangebracht worden,
   – ze eten vooral kort gras, het gras in de duinen is nu te lang, er zouden eerst kleine weilandjes gemaaid moeten worden,
   – ze moeten resistent zijn voor ziektes.
   Dit jaar zag ik meer konijnen in de duinen dan andere jaren, het lijkt de goede kant op te gaan. Hopelijk blijven de ziektes weg of worden ze resistent zodat het konijn weer echt een onderdeel van de duinen wordt. Met alle positieve effecten van deze dieren! Zo niet, dan hoop ik dat ook wij kunnen overgaan op het uitzetten van konijnen.

   Marijke Lieman
   Boswachter Staatsbosbeheer

  • boswachtermarijkelieman
   14 december 2022 om 20:29

   Dag Hendrik Jan,
   Op dit moment is er geen sprake van het uitzetten van konijnen in de duinen van Schouwen, wellicht in de toekomst wel. We willen eerst afwachten wat de resultaten zijn van het uitzetten op andere locaties. Dit is lastiger dan gedacht:
   – nieuwe konijnen plaatsen bij een bestaande populatie zullen elkaar tot op de dood bevechten,
   – nieuwe konijnen moeten een vluchtmogelijkheid hebben, dus moeten er eerst kunstburchten aangebracht worden,
   – ze eten vooral kort gras, het gras in de duinen is nu te lang, er zouden eerst kleine weilandjes gemaaid moeten worden,
   – ze moeten resistent zijn voor ziektes.
   Dit jaar zag ik meer konijnen in de duinen dan andere jaren, het lijkt de goede kant op te gaan. Hopelijk blijven de ziektes weg of worden ze resistent zodat het konijn weer echt een onderdeel van de duinen wordt. Met alle positieve effecten van deze dieren! Zo niet, dan hoop ik dat ook wij kunnen overgaan op het uitzetten van konijnen.

   Marijke Lieman
   Boswachter Staatsbosbeheer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog