www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Wandelroute door de Meeuwenduinen tijdelijk afgesloten i.v.m. broedseizoen

13 maart 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Veldleeuwerik, velduil, levendbarende hagedis, blauwvleugelsprinkhaan, boomleeuwerik, tapuit, nachtzwaluw en honderden kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Zomaar een lijstje met dieren die in de Meeuwenduinen, op de Kop van Schouwen, leven en in het voorjaar voor nakomelingen zorgen. Om deze dieren alle rust te gunnen sluiten we elk jaar het wandelpad door de Meeuwenduinen. Van 15 maart tot en met 15 juli zult u een andere route moeten kiezen.

“Mooiste route”

Boswachter Marijke Lieman: “Zelf vind ik het de mooiste route van Nederland, de groene route of het Boswachterspad, die deels door de Boswachterij, deels door de Meeuwenduinen en deels over het strand gaat. Elk deel van de route is prachtig en elke dag is het er anders. Het is een pittige route van 12 kilometer: door het bos is het heuvel op en heuvel af, maar echt zwaar wordt het pas in de Meeuwenduinen waar het bospad verandert in mul zand en er flinke duinen moeten worden beklommen. Het uitzicht wat je dan krijgt, maakt de hele klim goed: nergens in Zeeland heb je zulke natuurlijke vergezichten als hier”.

Route door de Meeuwenduinen

Kwetsbare natuur

In het broedseizoen is de natuur op haar kwetsbaarst. Vogels als de boomleeuwerik, veldleeuwerik en nachtzwaluw broeden op de grond en zijn daardoor extra gevoelig voor verstoring of vertrapping. Levendbarende hagedissen hebben hele stille plekjes in het duin nodig waar ze in het zonnetje kunnen opwarmen. Het zijn beschermde dieren die niet veel voorkomen in Nederland.

Als de Kop van Schouwen in het voorjaar weer volloopt met toeristen zoeken de damherten de rust van de Meeuwenduinen op, hier kunnen de kalfjes in alle veiligheid geboren worden en de wereld ontdekken.

Velduil in de Meeuwenduinen Foto; M. Lieman Staatsbosbeheer

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied is waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Omdat de dieren die leven in de Meeuwenduinen extra kwetsbaar zijn of erg gevoelig zijn voor verstoring, wordt het pad elk jaar gedurende het broedseizoen afgesloten. Lieman: “Vanaf 16 juli is iedereen weer van harte welkom, maar voor nu gaat het deel van de route dat door de Meeuwenduinen loopt, een paar maanden dicht”.

 

reageren

geef een reactie

  • Axel Bak
    15 maart 2024 om 18:24

    In september komen we vanaf Texel naar Schouwen om de tocht door de Meeuwenduinen te maken! Het is een van de mooiste kustlandschappen die we kennen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog