www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Paddenschermen langs de Kloosterweg, Burgh-Haamstede

5 april 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Rugstreeppad Foto; M.Lieman Staatsbosbeheer

Dit najaar zal er gestart worden met de realisatie van de ecotunnel onder de Kloosterweg tussen Nieuw-Haamstede en Burgh-Haamstede. Deze ecotunnel gaat straks twee grote natuurgebieden met elkaar verbinden, die tot nu toe nog werden doorsneden door de Kloosterweg die zeker in het toeristenseizoen erg druk kan zijn. Door de komst van deze ecotunnel kunnen de in het wild levende dieren deze weg ondergronds oversteken.
Maar wat hebben die schermen er mee te maken?

Paddenschermen

Om te voorkomen dat tijdens de werkzaamheden padden of kikkers in het werkgebied zitten zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Het toekomstige werkvak aan beide kanten van de Kloosterweg zal tijdens het voorjaar en de zomer afgeschermd worden met paddenwerende schermen. Een paddenscherm is een scherm dat een stukje in de grond staat met om de 15 meter een emmer die in de grond is ingegraven. Als een pad of kikker langs het scherm kruipt valt deze vanzelf in de emmer. Regelmatig worden de emmers leeggemaakt. Alle dieren die in de emmer zijn gevallen worden in de omgeving, maar buiten het werkvak, weer in de natuur uitgezet.

Paddenschermen langs de Kloosterweg Foto M. Lieman Staatsbosbeheer

 

Rugstreeppad en heikikker

Maar daarnaast is het ook een goede manier om te monitoren welke dieren in dit ogenschijnlijke “kale” stuk grasland zitten. Alle dieren die in de emmers terecht komen, worden genoteerd. Hiermee krijgen we een goede indruk van wat er allemaal aan klein spul leeft en welke dieren nu veilig de overkant hebben bereikt door ze te vangen en weer uit te zetten. Wat we vooral aantroffen waren de rugstreeppad en de heikikker!

Heikikker in een van de emmers

 

Ecotunnel

De toekomstige ecotunnel is niet alleen voor de padden en kikkers. Uit ervaringen weten we ook dat de damherten en reeën door de tunnel zullen gaan, maar ook konijnen, hazen, wezels, kevertjes, levendbarende hagedis en ander klein spul wat hier leeft. En ook het vee (runderen en pony’s) welke in de natuur grazen om de gebieden open te houden, kunnen straks gebruik maken van een enorm groot aaneengesloten gebied. Al eerder verscheen er een blogje over de ecotunnel. Dat kunt u hier nalezen: blog ecotunnel.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog