www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Gronings genieten deze zomer

14 juli 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Voor een gedeelte van Nederland begint vanavond de zomervakantie. Wat kan je deze zomervakantie doen in de Groningse natuur? Varen in je kano door de Ruiten Aa in Westerwolde? Met je blote voeten vies worden op het Blotevoetenpad in Opende? Vogels spotten vanaf de uitkijktoren in het Lauwersmeer of wandel jij over het prachtige Knuppelpad in Schildwolde?

Ongerept en weids

Groningen is geboetseerd uit water, klei, zand en veen. Miljoenen trekvogels vullen de Groninger lucht. Wandel langs de meanderende beken. Of loop over de bodem van de zee. Het zit hier vol ontdekkingen voor groot en klein.  Stoer, authentiek en ongerept, dat is Groningen. In Groningen geniet je van de ruimte.

Ruiten Aa, Westerwolde (Mark Schuurman)

Grootse avonturen

De een gaat wel op vakantie, de ander blijft lekker thuis. Vervelen hoef je je in ieder geval niet. In Groningen valt deze zomer van alles te beleven. Onze ruimte is onze rijkdom. Hier kom je tot rust en tot leven. Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen. Als boswachters hebben wij de leukste activiteiten op een rijtje gezet! Laat je verwonderen!

Westerwolde

In Westerwolde vind je volop activiteiten voor kinderen deze zomer. Altijd al meer willen weten over de wonderlijke sterrenhemel en het heelal? Op zaterdag 12 augustus kan je samen met de boswachter en een sterrenkundige op zoek naar vallende sterren. Hier vind je meer informatie. Iedere woensdagmiddag tijdens de zomervakantie is er een leuke activiteit bij de Noordmee in Sellingen. De bosquiz, de bosbingo zijn een paar voorbeelden van activiteiten. Kijk op onze website voor meer informatie.

‘t Roegwold

Spring op de fiets en verken natuurgebied ’t Roegwold op twee wielen. Tijdens de Roegwoldtocht op 5 augustus beleef je de natuur in de Woldstreek van dichtbij. Je fietst via knooppunten langs het open water, de graslanden, ruigtes, moeras en bosjes van het Groninger landschap. Naast fietsen is er ook alle gelegenheid om af te stappen en te genieten van natuurgebied ’t Roegwold. Daarnaast is er zowel bij de startpunten als bij de andere posten langs de route van alles te doen, bekijken en/of beleven. Aanvullende informatie over de Roegwoldtocht vind je via deze link. Lokale ondernemers en Staatsbosbeheer organiseren de fietstocht, die zo’n 40 kilometer lang is.

‘Roegwoldtocht

Lauwersmeer

Activiteitencentrum Lauwersnest is het ideale startpunt voor een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer. In en rond het activiteitencentrum vind je alles over vogels en Dark Sky. Het Lauwersnest is dé plek voor kinderen om op verschillende manieren kennis te maken met de natuur van het Lauwersmeergebied. Zo ontdek je op de grote vogelwand hoe trekvogels het Lauwersmeer als tankstation gebruiken in de Oost Atlantische trekroute. En kun je een kijkje nemen in de geheimen van de nacht en een ster worden in de duisternis.

Natuurspeelplaats Lauwersnest

Natuurspeelplaats Lauwersnest

De natuurspeelplaats is super uitdagend! Het hoogtepunt van het speelgebied is een toren die er van buiten uitziet als een groot vogelnest en aan de binnenkant de sterrenhemel laat zien. Om bij de Dark Sky verdieping te komen, moeten kinderen via netten omhoog klimmen. Onderaan de toren komt een kabelbaan, waarmee je als een vogel over het Lauwermeer vliegt. De toren is gerealiseerd in samenwerking met het Kapteyn instituut.

Doezumermieden
Doezumermieden

Westerkwartier

Een wandeling door de Doezumermieden is een avontuur. Niet alleen omdat je zo maar eens een ree tegen kan komen. Zet maar eens een paar stappen op het trilveen. Als je daar op loopt voel je de grond letterlijk onder je voeten trillen. Het wemelt er van de petgaten, die zijn ontstaan door het afgraven van het veen. Ontdek dit bijzondere natuurgebied via het vernieuwde vlonderpad door de Doezumermieden. De Doezumerstruun laat je dit (on)ontdekte stukje Groningen zien. De route is 9 km lang en start vanaf de parkeerplaats aan Peebos 1A in Opende. Het is hier echt Gronings genieten en super rustig!

Ga mee op avontuur met de muis

Ervaar het verhaal van de Gruffalo. In De Gruffalo gaat de muis op avontuur. De muis heeft veel vijanden, zoals de wezel, das, vos en velduil. Met zoveel vijanden snap je wel dat de muis heel snel en slim moet zijn om te overleven! Ontdek of het deze slimme muis lukt om niet ontdekt te worden. Volg het wandelpad al lezend langs de bladzijden van dit geweldige boek. Let op! Het Gruffalo-pad is 2,3 km lang en is nog tot en met 24 juli beschikbaar. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, Peebos 1A 9865 TG in Opende.

Namens alle collega’s van Staatsbosbeheer Groningen wens ik jullie een hele fijne zomer!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Riekje
    15 juli 2023 om 19:56

    Fijn, al die tips en dan is de vakantie nog niet eens begonnen! Dank.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog