www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Staatsbosbeheer sluit olifantenpaden op Trimunt

1 december 2023 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

In het bos van Trimunt vind je verschillende wandel- fiets- en ruiterpaden. En als je goed kijkt, zie je ook een aantal olifantenpaadjes. Dat zijn natuurlijk geen paden voor echte olifanten. Het zijn paden die ontstaan omdat er veel mensen overheen lopen. Bijvoorbeeld om een stukje af te snijden. Maar deze paden lopen ook dwars door kwetsbare natuurgebieden. En dat willen we liever niet. We willen de dieren die daar leven graag beschermen en met rust laten. Daarom gaan we de olifantenpaadjes afsluiten.

Van klein naar groot

Een olifantenpad, ook wel een ‘afstekertje’ genoemd, is dus niet een officieel pad. Doordat fietsers of wandelaars een kortere weg zoeken of het pad van dieren volgen ontstaan er nieuwe paden. En kleine smalle (wild)paden veranderen snel in een onofficieel wandelpad. Deze paden op Trimunt zijn inmiddels van een klein olifantenpaadje waar een enkeling overheen liep, veranderd in een pad waar mensen dagelijks overheen lopen. En ook mountainbikers weten het pad inmiddels te vinden. Door die vele gebruikers worden de paden steeds breder en is het tijd om in te grijpen.

Veiligheid in het bos

Een van de taken van Staatsbosbeheer is het controleren van de boomveiligheid, ook wel ‘Visual Tree Assesment’ (afgekort: VTA) genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit visuele boomcontrole. Wij controleren alle bomen langs de paden, zodat bezoekers veilig op de paden kunnen wandelen en fietsen. Als een boom dreigt om te vallen of veel dode takken heeft, verwijderen we de dode takken of zelfs de hele boom. Voordat we dat doen kijken de boswachters of er vleermuizen, vogels of andere bijzondere planten of dieren van de boom gebruik maken. En als dat zo is, zoeken we naar een oplossing voor de (beschermde) soorten. We controleren niet langs de olifantenpaadjes. Daarom gaan we die afsluiten.

Wandelroutes Trimunt

De gemarkeerde wandelroutes in het gebied blijven natuurlijk gewoon open. In Trimunt zijn dat het familiepad (blauw), de bosroute (rood) en de heideroute (geel). De niet gemarkeerde routes worden permanent afgesloten voor publiek. Zo kunnen wij de hoge natuurwaarden van bomen beschermen, de rust voor de dieren behouden én kunnen bezoekers veilig wandelen en fietsen.

Winterwerkzaamheden op Trimunt

In de winterperiode is er voor ons altijd veel te doen. Elk gebied vraagt om een vorm van beheer en onderhoud. Het ene gebied meer dan het andere. Veel grote werkzaamheden voeren we bewust in de herfst en winter periode uit. In die periode storen we de planten en dieren het minst. Op dit moment zijn mijn collega’s aan het werk op en langs de wandel-, fiets-, en ruiterroutes op Trimunt. Tijdens de werkzaamheden wordt dit aangegeven op de desbetreffende wandelroutes.

Collega Martijn aan het zagen op Trimunt

Schaatsen op natuurijs

De natuur is in de winter ontzettend mooi om te beleven. De aankomende periode blijft het hopelijk vriezen, waarbij de kans op schaatsen op natuurijs toeneemt. Als dat kan, hou je dan aan de toegangsregels van het natuurgebied. Blijf op de paden als je water wilt bereiken en ga niet in de rietkragen zitten. Dat zorgt voor veel verstoring. Check altijd bij je lokale ijsclub of knsb.nl of het ijs is vrijgegeven en kijk voor veiligheidsregels op de website van knsb.nl. Benieuwd hoe ik dit samen met collega Martijn vorig jaar heb ervaren op natuurijs? Open deze link. 61d03999-9dc2-4afb-893a-7b9a15f36bec

Fijn weekend!

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • Jan vd M
    1 december 2023 om 21:42

    Mooi stukje.
    Helder geschreven.

    • Arnold
      23 december 2023 om 16:38

      Zonde, de mooise paden worden gesloten. Loop ik al zeker 25 jaar met veel plezier langs. En dan komen met onzin argumenten als “rust voor de dieren”. Maar wel kilomters ATB route aanleggen voor schreeuwende fietsers in fluoriserende kleding.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog