www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Het bos in het zonnetje!

19 januari 2024 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Dit jaar bestaan we 125 jaar. Staatsbosbeheer werd opgericht in 1899 om het tekort aan bos en een toename van zandverstuivingen tegen te gaan. Nu, 125 jaar later, beheren wij het groene erfgoed van Nederland. Bij elkaar is dat zo’n 270.000 hectare natuur. En in al die jaren hebben we veel kennis opgedaan over bomen, bos en bosbeheer. Tijd om al die bomen en bossen eens in het zonnetje te zetten. Want bossen zijn van levensbelang, voor mens, dier en klimaat. Daarom hebben we 2024 uitgeroepen tot het jaar van het bos!

Van boom tot bos

Om het jaar van het bos te vieren staan alle bomen en bossen in 2024 in de spotlights. Dat doen we op verschillende manieren. Zo delen wij als boswachters mooie verhalen over bomen en bos, en er komt een extra feestelijke landelijke viering van de Boomfeestdag. Er worden ook speciale ‘van boom tot bos-wandelroutes’ door het hele land uitgezet om heerlijk van bomen en bos te genieten. Binnenkort meer hierover en waar je deze routes in Groningen kan vinden!

Doneer een boom in Groningen

Krijg jij geen genoeg van bomen? Of ben je op zoek naar een origineel cadeau? Doneer dan een boom in Groningen! Dat kan namens jezelf, je organisatie of iemand anders. Wij planten hem dan op een plek waar dat het hardst nodig is. Bijvoorbeeld omdat er veel bomen door ziekte en droogte zijn doodgegaan. Of omdat we ergens nieuwe natuur inrichten. Na je donatie ontvang je een duurzaam digitaal certificaat. Voor € 10 doneer je al een boom. Kijk voor meer informatie op Buitenfonds.nl.

Klaar voor een winterse wandeling door het bos?

Vanochtend viel er opnieuw verse sneeuw in Groningen. Ik geniet echt enorm van deze magische witte wereld, jij ook? Trek dan je wandelschoenen aan en ga op avontuur in de sneeuw. Op onze website vind je verschillende wandelroutes. Ik vind in het Westerkwartier de bos- en heideroute door Trimunt een aanrader. Je loopt langs verschillende heidevelden in het bos naar de Jilt Dijksheide. Een van de weinige heidevelden in de provincie Groningen en het laatste heideveld van het Westerkwartier. De route vind je hier!

Geniet en ga naar buiten! En kijk eens naar alle bomen die je onderweg tegenkomt. 🙂

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

 • Jan van der Meulen
  19 januari 2024 om 18:42

  Mooi, enthousiast geschreven!
  Bomen zijn fascinerend.
  Ik heb vaak het praktijkvoorbeeld van een boom uitgelegd aan mensen
  om te vertellen wat de prikkelgevoeligheid is
  voor hen die de diagnose autisme met zich meedragen.
  Eén daarvan is het voorbeeld van een bos en de boom.

  Iemand zonder ASS, ziet alleen het bos.
  Iemand met deze ‘problematiek’ ziet een boom, het blad, de nerven,
  kleuren etc. Het komt binnen als high definition, waardoor een bos ineens veel intenser is.

  Ja, trimunt is prachtig.
  Ik zag er deze week reeën door de weilanden lopen,
  toen ik een lange fietstocht maakte door sneeuw.
  Alsof ze mij in de gaten hielden.
  Een andere schoot links van mij door de heide.
  Alsof de reeën in het weiland op de andere stonden te wachten.
  Echt fantastisch!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog