www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Tikkie voor een toren

22 mei 2024 Boswachter Beppie van der Sluis in Groningen
Uitkijktoren Westerpolder

Uitkijktoren Westerpolder

In ’t Roegwold hebben we sinds 2009 twee uitkijktorens staan, in de deelgebieden Tetjehorn en de Westerpolder. Vanaf deze torens heb je een geweldig uitzicht over beide gebieden en daarom wordt er ook veel gebruik van gemaakt door recreanten. Helaas lijkt hier op termijn een einde aan de komen..

Uitgestrekt rietmoeras
De uitkijktoren in Tetjehorn zorgt ervoor dat bezoekers op zes meter hoogte uit kunnen kijken op het rietmoeras van het gebied en het Schildmeer. Dit rietmoeras herbergt vele, soms zeldzame, vogels die vanaf de toren goed te bewonderen zijn. Mijn persoonlijke favoriet is de roerdomp, die je in deze tijd veel hoort en als je geluk hebt, ook ziet. Ook reeën, hazen en vossen zijn regelmatig in het gebied te zien. De toren wordt veel gebruikt door vogel- en natuurliefhebbers. Het zorgt ervoor dat mensen die geen langere wandeling door het gebied kunnen of willen maken, toch van het uitzicht kunnen genieten.

Uitkijktoren Tetjehorn
Uitkijktoren Tetjehorn

‘Biesterwied’
Op de plek waar de toren nu staat, stond vroeger een boerderij. De naam van de toren is ‘Biesterwied’, wat aan deze landbouwgeschiedenis doet denken. De toren is genoemd naar het stuk land dat ‘bijster ver’ van de boerderij lag die hier ooit gestaan heeft.

Grazende Herefords
Ook in de Westerpolder staat een zes meter hoge toren. Vanaf deze toren kijk je uit over waterplassen in het gebied waar altijd vele vogels zitten. Ook heb je uitzicht over de kruiden- en faunarijke graslanden met grazende Hereford runderen.

Vernielingen
Helaas is de uitkijktoren in Tetjehorn afgelopen zomer mikpunt geworden van vernielingen die gevaar opleverden voor bezoekers. Staatsbosbeheer heeft de toren toen opgeknapt, zodat recreanten er weer gebruik van kunnen maken. Dit heeft mij als boswachter wel aan het denken gezet. Een houten toren is kwetsbaar voor vernielingen. Ook is hout als grondstof kwetsbaar voor zaken als schimmels en torren. Dit is de reden waarom Staatsbosbeheer deze toren, maar ook die in de Westerpolder, wil vervangen voor torens die gemaakt zijn van onderhoudsarm en duurzaam materiaal.

Geen reguliere financiering
Het belang van de veiligheid van de recreanten staat hier natuurlijk bij voorop. Helaas krijgt Staatsbosbeheer voor dit soort dure torens (je moet al gauw denken aan 50.000 tot 75.000 euro per toren), geen reguliere financiering. Toch gaan we proberen het geld bij elkaar te verzamelen via het Buitenfonds, zodat er in lengte van dagen vanaf hoogte genoten kan worden in ’t Roegwold. Dat zou toch mooi zijn?

Tikkie poster
Tikkie poster

Het Buitenfonds is een steunstichting van Staatsbosbeheer, die waardevolle projecten in de natuur realiseert. Met behulp van bedrijven, overheden en fondsen hoopt dit fonds een deel van de kosten op te halen. Ook kunnen bezoekers een steentje bijdragen, dit gaat via crowdfunding. In de gebieden hangen posters met een QR code van tikkie, waar mensen een bedrag kunnen doneren.

Wil je meer weten over de actie of zelf doneren? Klik dan op onderstaande pagina’s!

https://www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/uitkijktoren_biesterwied

https://www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/uitkijktoren_westerpolder

 

Boswachter Beppie

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog