www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Vroege vogels: bevers bouwen bosviaduct

1 mei 2014 Staatsbosbeheer in Limburg

Heb je de uitzending van VARA’s Vroege vogels over ‘onze’ Noord-Limburgse bevers gemist? Lees en kijk het hier nog even terug.

(bron: Vroege Vogels, 8 april 2014)
Bevers bouwen een dam, da’s niet zo gek. Maar dat andere dieren in het bos die dam als brug gebruiken, dat is dan wel weer opmerkelijk. Een webcam legde het allemaal vast.

In het Schuitwater, een natuurgebied in Noord-Limburg, zijn een paar jaar geleden bevers uitgezet. Die hebben het daar zeer naar hun zin, zorgden voor nageslacht en bouwen daar dammen om het gebied nog meer naar hun hand te zetten.

Om het gedrag van de bevers te observeren, plaatsten de boswachters een webcam bij een van de kleinste dammen. Tot hun verrassing zagen ze op de beelden dat een ree het dammetje als oversteekplaats gebruikte. Dat prikkelde hun nieuwsgierigheid: zou de grote dam, een stukje verderop, ook als brug worden gebruikt?

Een webcam was daar snel geplaatst en de beelden overtroffen hun stoutste verwachtingen: iedere dag en iedere nacht wordt de beverdam druk bewandeld door dieren. Reeën, vossen, een das, een bunzing, een rat: allemaal houden ze droge poten door over de beverdam te trippelen of te schuifelen.

Bekijk hier het filmpje met de opnames van de webcam.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog