www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Schilderij-foto voor even terug in ’t Sohr

17 november 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

DSC00107

Vroeger schilderden onze oude meesters de prachtige Hollandse landschappen op het doek. Zo was Salomon van Ruysdael bekend vanwege zijn rivierlandschappen. In 1647 maakte hij het schilderij “De veerpont”. Ter ere van de feestelijke afsluiting van het Programma ‘Natuurlijke Klimaatbuffers’ in mei van dit jaar, ging fotograaf Loek van Vliet in het natuurgebied ’t Sohr op zoek naar een gelijkende situatie. Het resultaat is verbluffend: een foto die bijzonder veel gelijkenis vertoont met het schilderij van Salomon van Ruysdael.
De blikvangers; twee imposante eiken, stonden voorheen midden in een bos en staan nu door de aanleg van de klimaatbuffer ineens aan de rand van een watergeul.

Met de afronding van het programma ‘Natuurlijke Klimaatbuffer’ kan de foto ook terug naar waar hij thuishoort: in het Limburgse.
Wim Lammers, programmamanager Grote Wateren en vertegenwoordiger van Staatsbosbeheer in de Coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers heeft deze week de bijzondere foto overgedragen aan Jan van de Ligt en Andy Liebrand van de Beheereenheid Horst. Daar krijgt de foto een bijzondere plek aan de wand van het kantoor.

De coalitie heeft een 20-tal natuurlijke klimaatbuffers aangelegd waarbij natuur wordt ingezet om water vast te houden, te bergen, neerslag af te voeren en onze kust te verdedigen waarbij tegelijkertijd een koppeling wordt gemaakt met andere functies zoals biodiversiteit, recreatie, voedselvoorziening, waterzuivering en woningbouw.
Eén van deze klimaatbuffers ligt in het Noord-Limburgse natuurgebied ’t Sohr. Dit gebied maakt onderdeel uit van het omvangrijke Ruimte voor de Rivier project Ooyen-Wansum, waar de komende jaren nog eens 250 ha natuurgebied bij komt om zo de doorstroming van de Maas bij hoogwater te verbeteren. Staatsbosbeheer heeft als riviernatuurbeheerder de ambitie om het nieuw ontstane gebied als een robuust en samenhangend geheel te beheren, zelf of in samenwerking met andere partijen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog