www.boswachtersblog.nl/ Limburg

What’s in a name

15 november 2016 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Vraag iemand een paddenstoel te tekenen en 9 van de 10 keer verschijnt er een vliegenzwam op papier.
De populariteit van deze rood met wit gestippelde zwam, ook bekend als het stoeltje van kabouter Spillebeen, is groot. En terecht; want hij is prachtig!

Subtiele zwammetjes
Maar er zijn nog veel meer mooie paddenstoelen. Niet altijd zo opvallend van kleur en formaat. Vooral de kleine, subtiele zwammetjes kunnen de schoonheidscompetitie met een vliegenzwam als je het mij vraagt zeker aan. De herfst is dan ook een heerlijk seizoen om van de natuur te genieten. Elke wandeling is een speurtocht naar herfstschatten en het is altijd verrassend wat je tegenkomt. De uitdaging om steeds weer nieuwe soorten te ontdekken is zelfs een beetje verslavend.

Zoek en je zult vinden
Het vinden van zwammen is voor een goede speurneus nog te doen, het herkennen van de verschillende soorten een stuk lastiger. Zelfs voor experts soms een hele uitdaging. Sommige soorten moeten microscopisch worden bekeken voor een 100% determinatie. Maar ach, ‘what’s in a name’? Belangrijkste is de verwondering en dat je er van geniet. Hoewel het natuurlijk wel leuk is als je een zeldzame soort ontdekt.

Kammetjesstekelzwam
Zo kreeg ik laatst een tip van een vrijwilliger die een kammetjesstekelzwam had gevonden. Een zeer zeldzame zwam en dat zomaar in Nederweert! Dus ’s morgens mijn fietsje op en er naartoe om een foto te maken. Het zwammetje was al een beetje ‘op z’n retour’ maar nog steeds prachtig. Kijk zelf maar!

kammetjesstekelzwam

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog