www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Paddenstoelen op Schouwen-Duiveland

24 oktober 2016 Wendy in Aan Zee
Vliegenzwam Schouwen-Duiveland

Vliegenzwam - Foto: Wendy Janse, Staatsbosbeheer

Je voelt het aan alles, de herfst is in volle gang. Ik ben vast niet de enige, maar voor het echte herfstgevoel heb ik meer nodig dan verkleurende bladeren en dalende temperaturen. Voor mij is het pas écht herfst als ik de eerste paddenstoelen heb gezien.

Als appels aan een boom

Een heleboel soorten paddenstoelen laten zich ook buiten de herfst zien. Toch zijn veruit de meeste paddenstoelen te vinden nu het kouder en natter wordt buiten. Het spannende is dat een paddenstoel maar het ‘topje van de ijsberg’ is van wat zich afspeelt op de plek waar je hem vindt. Onder de grond zit een wirwar van draden waar we ons vaak niet van bewust zijn, het mycelium. Dit is een netwerk van schimmeldraden, ook wel de zwamvlok genoemd. Aan het uiteinde van het mycelium ontstaat een paddenstoel. Eigenlijk is een paddenstoel als een appel die aan de boom groeit. Het mycelium symboliseert dan de boom.

Dode bomen laten liggen

Paddenstoelen ontstaan niet alleen onder de grond. Ook in (dode) bomen komt het dradennetwerk voor die zich ontpopt tot een paddenstoel. Staatsbosbeheer kiest er bewust voor om dode bomen zo veel mogelijk te laten liggen in het bos. Dit is niet alleen maar fijn voor insecten en kevers die er hun buikje vol eten, maar ook voor muizen en konijnen die dol zijn op de paddenstoelen die op het dode hout groeien.

Rood met witte stippen

Op de Kop van Schouwen vind je volop parasolzwammen, bovisten en russula’s, maar de kroon op een paddenstoelenzoektocht is toch altijd de vliegenzwam. De mooie felle rode hoed met de witte stippen maakt dat het de beroemdste paddenstoel  is van Nederland en voor velen symboliseert de vliegenzwam de herfst.

Paddenstoelentips van de boswachter

Als je de grootste kans wilt hebben op grote parasolzwammen, dan moet je absoluut naar de Vroongronden! Voor een divers palet aan paddenstoelen is het Gadrabos aan te raden. Dit is hét paddenstoelenbos voor locals. Kans op vliegenzwammen (met of zonder kabouters) is het grootst in Boswachterij Westerschouwen of de Zeepeduinen (Natuurmonumenten). Wil je gegarandeerd veel paddenstoelen zien? Kom dan naar één van de paddenstoelenexcursies van Staatsbosbeheer in Boswachterij Westerschouwen!

reageren

geef een reactie

 • Karen van Huijstee
  24 oktober 2016 om 20:51

  Bedankt voor de reminder!!! Ik ga gauw, hoor, boswachter Wendy.

  • Boswachter Wendy Janse
   26 oktober 2016 om 08:35

   Leuk Karen! Veel plezier!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog