www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Geweldig, die veulens op de Vroongronden! Maar blijf op de paden.

11 april 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Een prachtig gezicht: dartelende veulentjes en zorgzame merries. Zo mooi dat het uitnodigt om foto's te nemen. Dat snappen de boswachters heel goed, maar soms wordt de kudde verstoort door fanatiek fotografen, met alle gevolgen van dien...

Rust voor de kudde

Elk voorjaar is het voor de boswachters spannend of het goed gaat met de start van de veulens. De bevalling verloopt meestal zonder hulp en al snel lopen de veulens met de moeder mee. Vanaf het wandel- en fietspad is dat een prachtig gezicht. Zo mooi, dat vele bezoekers een foto gaan maken van deze dieren. En om de mooiste foto te kunnen maken gaan de bezoekers dan van het pad af, komen steeds dichter bij de kudde en kunnen zo de kudde met veulens verstoren.

Boswachter Alex de Visser, kuddebeheerder bij Staatsbosbeheer: “Ze zijn echt fotogeniek, die kleine dartelende veulentjes. Ik snap best dat mensen daar foto’s van maken, ik heb dan ook prachtige foto’s van de dieren op de sociale media voorbij zien komen. Maar onlangs ging het bijna fout. De kudde werd opgejaagd door de vele bezoekers die steeds dichter naar de veulens gingen. Uiteindelijk vluchtte de kudde dwars door het water heen naar een ander stuk, maar het veulentje kon niet volgen”.
“Uiteindelijk is het veulen, van slechts een paar uur oud, toch dwars door het water gegaan om weer aan te sluiten bij de kudde. Nu kunnen deze dieren veel hebben, maar zo’n veulentje moet niet te lang nat blijven”.

Exmoorveulens Foto; M. Lieman Staatsbosbeheer

Exmoorpony’s

Op dit moment zijn er 5 veulens geboren en er zullen er nog een paar volgen. De Visser: “Ik hoop echt dat de kudde de komende weken met rust gelaten worden en de veulens veilig kunnen opgroeien. De dieren zijn hier de mensen gewend en zullen alleen bij bedreiging wegvluchten. Maar ze kunnen ook – zeker als er veulentjes zijn – onvoorspelbaar reageren, het blijven toch enigszins wilde dieren. Dus blijf op de paden en geniet van dit schouwspel op de Vroongronden”.

De Exmoorpony’s zijn bijzondere paardjes. Het ras behoort samen met het Przewalskipaard tot de laatste verwanten van de wilde oerpony’s. Van oorsprong kwamen de paarden voor in heel Noordwest-Europa, maar alleen in het Zuidwesten van Engeland, in de Exmoor, zijn de primitieve kenmerken niet volledig weggekruist. Deze pony is uitstekend geschikt voor de Vroongronden: de soort is gehard en gedijt daarom prima in schrale natuurgebieden.
De veulens van de Exmoorpony’s zijn blond en hoog op de poten.  Na een jaar gaan de veulens naar de andere kuddes in de Meeuwenduinen/Zeepe en de Verklikkerduinen. Ondertussen lopen er al 50 Exmoorpony’s in de natuur van Schouwen-Duiveland!

Shetlanders

Op de hei naast het Gadrabos bij Burgh-Haamstede graast een kudde Shetlandpony’s. Zij zorgen er voor dat de hei niet overgroeit raakt met gras. Juist op de open, schrale stukjes groeien bijzondere planten en daar komen weer zeldzame insecten op af. Op sommige plaatsen wordt de zode een beetje vertrapt door de hoeven van de Shetlanders, waardoor er een uitstekend kiembedje ontstaat voor planten. Ook de poep van de paarden is interessant voor insecten en vogels als de witte kwikstaart pikt dan graag weer de insecten uit de uitwerpselen.
Binnenkort zullen de eerste Shetlandveulens geboren worden. Ook deze veulens blijven het eerste jaar bij de kudde. Daarna zullen ze een plekje krijgen bij de Shetlandkuddes op de eilanden in de Grevelingen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog