www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Veiligheid voorop!

28 september 2020 Boswachter Niki Jasper in Limburg

Een grub is één van de mooiste elementen die het Limburgse landschap rijk is. Komende tijd gaan we hier werkzaamheden uitvoeren waardoor de grub 'Het grachtje' in Schin op Geul tijdelijk gesloten is voor publiek.

Toen en nu

Vroeger werden deze aangelegd om bij veel regenval het water af te voeren van de plateaus richting het dal. Nu, wanneer er een hevige regenbui valt, zien we dat de grub nog steeds uitstekend zijn werk doet. Naast dat ze een water afvoerende functie hebben is het ook een mooie ecologische verbinding in ons landschap. Bomen en struiken werden er aangeplant en werden beheerd als hakhout. Hazelaars en essen hebben mooie uitlopende stoven ontwikkeld en populieren en eiken steken fier boven de grub uit.

Ziek, zwak en… gevaarlijk

Helaas zien we dat de grub te maken heeft met zware bomen die ziek, zwak of dood zijn. Deze bomen waaien snel om, waarbij ze de grub en de daarbij aanwezige dassenburchten vernielen. Dit maakt de grub tevens onveilig voor wandelaars. Daar moeten we wat aan doen. Komende tijd gaan we zieke, dode en de (over het pad) gevallen bomen verwijderen én snoeien we de hakhoutstoven terug, zodat deze weer uit kunnen lopen. Na deze werkzaamheden zullen we bosplantsoen aanplanten om in de toekomst dit mooie element voor Limburg te behouden.

Nog heel even wachten…

Tijdens de werkzaamheden zal de grub niet toegankelijk zijn voor wandelaars. We vragen u dan ook om het hoofdpad langs de grub aan te houden. Zodra we klaar zijn met de werkzaamheden en het veilig is voor wandelaars zullen we Het Grachtje natuurlijk weer openstellen. Nog heel even wachten dus…

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog