www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Samen aan de slag in de natuur, Natuurwerkdag 2022

17 november 2022 Staatsbosbeheer in Limburg

Het eerste weekend van november vond weer de jaarlijkse landelijke Natuurwerkdag plaats. In de hele provincie zijn met vele vrijwilligers diverse klussen uitgevoerd onder begeleiding van onze boswachters. Samen aan de slag in de Limburgse natuur, vóór de Limburgse Natuur, en dat op een prachtige zonovergoten herfstdag.

Noord-Limburg

Diep verscholen in de natuur van Bleijenbeek ligt de Duvelskuul. De kurkdroge zomer heeft ervoor gezorgd dat één van de vennen van dit bijzondere stukje natuur helemaal droog is komen te liggen. Nu is het moment daar om de jonge dennen en berken die in het ven en op de oevers van het ven gekiemd zijn te verwijderen. Hiermee zorgen we er voor dat het ven open blijft en niet langzaam dicht groeit tot een bos en zo verloren gaat voor kikkers, padden en salamanders. Boswachter Andy Liebrand is samen met 25 volwassenen en 8 kinderen van IVN Maas en Niers met takkenscharen, pistoolzagen en schoppen de opslag van dennen en berken knippend, zagend en (uit)stekend te lijf gegaan. De vrijkomende taken en boompjes zijn daarna op rillen gestapeld op de oevers. Zo maakten ze mooie schuilplekken voor amfibieën en kleine zoogdieren.

Aan het werk in de Duvelskuul

In het gebied Heesbeemden in Sevenum zijn 25 vrijwilligers van Groengroep Sevenum met boswachters Koos Hakbijl en Dennis Jilisen aan de slag gegaan om een 100 jaar oude knotwilg te knotten. De vrijgekomen wilgentakken worden ergens anders in de gemeente geplant. Nu kunnen er maar liefst 60 wilgentakken uitgroeien tot knotwilgen van de toekomst. Daarnaast hebben ze ook een poel in de wei ontdaan van alle struiken en bomen, zodat er weer zonlicht – en dus leven – in de poel komt. Bekijk het filmpje van Stichting Groengroep Sevenum.

Bij het Schuitwater heeft boswachter Ralf van Bree samen met 40 vrijwilligers van IVN de Maasdorpen en Lopersgroep de Peelrunners uit Horst de handen uit de mouwen gestoken. Er zijn bomen en struiken verwijderd op de heide, zodat de heideplanten weer alle ruimte krijgen om te groeien.

Verwijderen van bomen en struiken in het Schuitwater

Midden-Limburg

In het Leudal, de Driestruik en een over de grens in Rothenbach zijn werkzaamheden uitgevoerd. In het Leudal heeft boswachter Wil Hendrix met 5 vrijwilligers wilgen geknot en een poel opgeschoond. In de Driestruik is onder leiding van Wouter Jansen en boswachter Ruben WerumeusBuning met 14 vrijwilligers een heideplek opengemaakt en geschikt gemaakt voor de zandhagedis. Verder is er vanuit de organisatie Maas-Schwalm-Nette met ongeveer 15 vrijwilligers een stuk langs de Roode beek vrij gemaakt van vegetatie met ons gereedschap.

Zuid-Limburg

Ook in Zuid-Limburg is op diverse plaatsen hard gewerkt door vrijwilligers, jong en oud, om te helpen met het beheer van onze natuurterreinen. Boswachter Michel Cabbolet heeft samen met IVN Voerendaal (ongeveer 10 vrouwen en mannen plus 40 (!) kinderen) gesnoeid en gezaagd op de Kunderberg. Er zijn open plekken in het bosje gemaakt en het snoeihout is verwerkt in takkenrillen als dekking voor das, ree en egel.

Boswachter Stephan Huijgens heeft op de Wolfskop in het Savelsbos gewerkt. Daar is hij samen met de VTN Cadier en Keer en de scouting (ongeveer 15 vrouwen en mannen plus 20 kinderen), de verruiging te lijf gegaan door braam, bosrank en acacia opslag te knippen en maaien van de kalkgraslanden. Zo houden ze het kalkgrasland open voor de typische bloem- en insectenrijke schrale vegetatie.

Knippen en maaien kalkgraslanden op de Wolfskop

Daarna sloot Stephan aan bij de NBW Zuid-Limburg (17 vrouwen en mannen) op de Berghofweide. Nog één van onze kalkgraslandparels, waar ze hagen hebben geknipt. Ook zijn daar de bekende groeiplaatsen van de groene nachtorchis en welriekende nachtorchis ultrakort gemaaid om ze te behouden. Maatwerk leveren dus, waarbij de kennis en inzet van al onze vrijwilligers super waardevol is.

Knippen hagen Berghofweide

Heel veel dank allemaal voor jullie inzet, zonder jullie hulp krijgen we de klussen niet geklaard!

Enthousiast geworden? Zelf de handen uit de mouwen steken voor natuur en biodiversiteit? Sluit gerust eens aan bij één van deze groepen, of word vrijwilliger bij Staatsbosbeheer! Samen maken we ons Limburgs landschap en beschermen we zijn bijzondere natuur!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog