www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Bouw uitkijktoren in De Groote Peel van start!

2 december 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Foto door Nederweert24

Na maanden van ontwerpen, plannen en fondsenwerving is het dan eindelijk zo ver: de bouw van de nieuwe uitkijktoren in Nationaal Park de Groote Peel is gestart! Op woensdag 2 december gaf wethouder Frank Voss van de gemeente Nederweert het startschot voor de bouw. Als alles volgens planning verloopt is het eindresultaat al over een aantal weken te bewonderen.

Wethouder Frank Voss van de gemeente Nederweert gaf het startschot voor de bouw

Een prachtige plek

Toen een paar jaar geleden de oude uitkijktoren in De Groote Peel werd afgebroken, zijn we al snel gestart met plannen voor een nieuwe. Vanaf de nieuwe toren heb je straks een mooi weids uitzicht over de bijzondere peelnatuur en sporen uit het turfverleden zoals de peelbanen. Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies dé plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.

Het ontwerp van de uitkijktoren door bureau heer & meester

 

Een rolstoelvriendelijke uitkijktoren

Het leuke van iets nieuws bouwen is dat je het anders kunt doen. De oude toren was niet voor iedereen toegankelijk en stond niet op de goede plek. De nieuwe toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste platform via een talud ook voor rolstoelers bereikbaar is.

Met behulp van een elektrische kraan worden de onderdelen in elkaar gezet

Duurzaam ontwerp

Het ontwerp van architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester is veelbelovend. Er is rekening gehouden met een duurzaam ontwerp en duurzame plaatsing. Zo bestaat de fundering van de toren uit grote schroeven, zodat er geen beton gestort hoeft te worden. Het hout waarmee de toren bekleed wordt is ‘Hollands Hout’; hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Ook wordt de uitkijktoren opgebouwd met bijna alleen elektrische gereedschappen en voertuigen, zoals een elektrisch kraantje en wagentje.

De fundering bestaat uit een soort stalen ‘schroeven’ die de grond in worden gedraaid. Zo vormt het een stevige basis voor de toren, zonder gebruik van beton.

Je kunt nog een ‘steentje’ bijdragen

De kosten van de uitkijktoren bedragen € 95.000,- Om dit bedrag bij elkaar te krijgen werd een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben Waterschappen, Gemeenten, Stichtingen en fondsen en veel particuliere sponsors een bijdrage gedaan. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van het benodigde bedrag beschikbaar gesteld. De financiering van de toren is inmiddels voor 90% gerealiseerd. Iedereen heeft dus nog een kans om een ‘steentje’ bij te dragen aan dit mooie project. Elk bedrag, klein of groot, is welkom! Bij een bijdrage van € 50,- of meer krijg je een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden. Ga naar www.buitenfonds.nl/crowdfunding/projecten/project/uitkijktorengrootepeel en doe mee!

Buitenfonds

Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Projecten waar geen structurele financiële bijdrage meer voor beschikbaar is. Met donaties aan het Buitenfonds kan Staatsbosbeheer die specifieke projecten realiseren. Zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en toegankelijk maken van cultuurhistorische schatten, spannende manieren om natuur te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter mogelijk te maken. Meer informatie: www.buitenfonds.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog