www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Lentekriebels: jonge lammetjes in de Mariapeel

25 maart 2024 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg
Jong lammetje in de Mariapeel

Eens in de twee jaar is het een dolle boel in de Mariapeel. De kudde Nederlandse landgeiten krijgt dan lammetjes! Dit jaar zijn er 47 geiten in verwachting, vanaf vandaag kunnen de jonge geitjes geboren worden. De rode wandelroute langs de geitenstal is daarom tijdelijk afgesloten, zodat de geiten in alle rust kunnen lammeren. Op zaterdag 25 mei organiseren we een lammetjesdag, onderaan dit bericht meer info daarover. En tot slot nog een belangrijke vraag voor alle lezers: Wie helpt ons mee namen te bedenken voor de lammetjes?

Iedere grazer heeft zijn eigen specialiteit: geiten eten graag jonge boompjes zoals berk, schapen eten liever gras

Natuurbeheer op maat

De kudde landgeiten graast al sinds de jaren 70 in de Peel. Geiten zijn goede natuurbeheerders: ze knabbelen graag aan kleine boompjes en houden daarmee het hoogveenlandschap en de heide open. Een bijkomend voordeel van de kudde is dat ze ook bijdragen aan het in stand houden van het oud Hollandse ras. Halverwege de vorige eeuw waren de landgeiten bijna verdwenen, maar door een fokprogramma is het ras op het nippertje gered (meer hierover in dit artikel van de Levende Have). Om bij te dragen aan een gezond ras worden de geiten ook elk jaar gekeurd door de Nederlandse fokkersclub van landgeiten. Boswachter Martijn schreef hier recent een blog over.

 

 

Selectie van goede kenmerken

Om de twee jaar wordt er een bok geselecteerd die voor nageslacht mag gaan zorgen bij onze geiten in de Peel. Hierbij wordt onder andere gelet op gezondheid en bepaalde uiterlijke kenmerken. Twee jaar geleden werd er bijvoorbeeld voor een bruine bok gekozen, om meer diversiteit aan kleuren in de kudde te krijgen. Dit jaar is de eer aan bok Alof, we zijn uiteraard erg benieuwd hoe zijn kindertjes eruit komen te zien…

Rust is goed voor de lammetjes én voor de moedergeiten

Tijdelijke afsluiting rode wandelroute

Om de geiten en lammetjes alle nodige rust te bieden, is de rode wandelroute rondom de geitenstal tijdelijk afgesloten. Als de lammetjes eind mei groot genoeg zijn gaat de wandelroute weer open. Omdat de kudde geiten niet tam is, kan aanwezigheid van bezoekers voor stress zorgen. Dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

De rode route rondom de geitenstal is tijdelijk afgesloten van half maart tot en met eind mei

Bedenk jij een van de namen voor de lammetjes?

De 47 geiten zullen samen tientallen lammetjes op de wereld zetten. Omdat de geiten lid zijn van het stamboek, wordt er elk jaar vanuit de fokkerclub bepaald met welke letter de namen van de nieuwe lammetjes beginnen. Dit jaar is dat de letter E.  Dus, weet je een leuke naam voor een bokje of een geitje beginnend met de letter E? Laat dit dan aan een van de boswachters weten! Laat een reactie achter onder aan dit blog, of stuur me een mail of een appje (06-22733163).

 

Lammetjesdag op 25 mei

Kom je op zaterdag 25 mei van 10:00 tot 14:00 ook een kijkje nemen bij de jonge lammetjes? De boswachters organiseren een lammetjesdag, samen met Lindehoeve Zorgeloze Dagbesteding. Kom de lammetjes bewonderen en een beschuitje met muisjes eten! Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog