www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Een nieuwe vlonder in het Meerbaansblaak

5 februari 2024 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Het Meerbaansblaak in de zomer. Foto Marijke Vaes

In Nationaal Park de Groote Peel gaan we vanaf begin februari aan de slag met een nieuwe vlonder in het Meerbaansblaak. Frequente bezoekers aan het natuurgebied is vast al opgevallen dat de oude vlonder in 2023 opgeruimd is. Deze was in slechte staat en moest plaatsmaken voor natuurherstel werkzaamheden. De bouw start begin februari 2024 en zal enkele weken duren.

Het ven aan de Meerbaan

Het Meerbaansblaak is een bekende plek in het Nationaal Park. Vernoemd naar de Peelbaan waar vroeger uitgegraven turf over afgevoerd werd: de Meerbaan. De naam blaak betekent ven of open water. Op een steenworp afstand van het Buitencentrum en gelegen aan de gemarkeerde wandelroutes, komt bijna elke bezoeker wel langs de fotogenieke waterplas. Een aantal decennia geleden stond het Meerbaansblaak vooral nog bekend om het grote aantal broedende kokmeeuwen op de boven het water uitstekende kienhout. De laatste jaren is het waterpeil gestegen, en komt het kienhout (ook wel Peelpuisten genoemd) incidenteel in drogere perioden boven water. Op en rondom de plas zijn vele vogels te bewonderen, zoals de dodaars en de blauwborst.

De Peelpuisten werden veelal gebruikt door kokmeeuwen die een nest maakte op de drooggevallen stukken hout. Foto Gemeentearchief Weert

 

Maar ook later viel het Meerbaansblaak nog deels droog, zoals in 2018. Na uitvoering van de werkzaamheden in 2023 zal het waterpeil stabieler blijven, en zal het kienhout niet meer vaak te zien zijn. Foto Marijke Vaes

 

Nieuwe kansen

Het afbreken van de oude vlonder gaf kansen voor een nieuwe inrichting. Het idee ontstond om een nieuwe vlonder te ontwerpen met meerdere functies. Een plek om bijvoorbeeld naar waterdiertjes te zoeken voor natuureducatie, maar ook om in alle rust van het uitzicht te genieten. De nieuwe vlonder wordt ook deels toegankelijk voor bezoekers met een kinderwagen of een rolstoel. In de loop van de tijd zal er een klein Peelmoeras ontstaan rondom de vlonder, zodat iedereen het moeras van dichtbij kan beleven.

Schetsontwerp van de nieuwe vlonder. De opgang aan de linkerzijde is gelijkvloers aan het pad, de rechterkant gaat met een trapje dichter naar het water. Aan het eind van de vlonder is een zitje, om van het uitzicht te genieten. Ontwerp Martin Koldenhof, uitwerking Herman Vaessen

Duurzame materialen

Recreatieve voorzieningen als een vlonder zijn kostbaar in aanleg en onderhoud. De aanleg van de vlonder is gefinancierd vanuit de Provincie Limburg met middelen vanuit het Programma Natuur (LNV). Door de basis van de vlonder van staal te maken, heeft deze een lange levensduur. De planken op de vlonder zijn gemaakt van hardhout. Staatsbosbeheer kreeg een partij FSC hout aangeboden, wat door een administratieve fout niet op de markt gebracht mocht worden.  Door schenking aan Staatsbosbeheer krijgt het hout alsnog een goede en duurzame bestemming.

Wat merk je als bezoeker van de bouw van de vlonder?

Tijdens de aanleg van de nieuwe vlonder kan een deel van het wandelpad toegankelijk niet toegankelijk zijn. Wanneer het pad is afgesloten kan je ter plaatse de omleiding volgen. De vogelkijkhut blijft gewoon bereikbaar, door het familiepad in tegengestelde richting te wandelen. De bouw start begin februari 2024 en duurt enkele weken. Voor je eigen veiligheid vragen we je even geduld te hebben en de afsluiting te respecteren. Dan kunnen we binnenkort allemaal genieten van een mooie nieuwe vlonder!

Een van de veel gezien bewoners van het Meerbaansblaak: de dodaars. Foto Marijke Vaes

Vragen of opmerkingen? Neem contact op met boswachter Lieke: l.verhoeven@staatsbosbeheer.nl, 06-22733163

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog