www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Van Geitenkeuring tot Lammetjesdag in de Mariapeel

3 januari 2024 Bowachter Martijn in Limburg
Bij het keuren worden de geiten aangelijnd. De uiterlijke kenmerken en hoogte worden genoteerd

Bij lammetjes denken we vooral aan de lente. Toch zitten we in de Peel nu middenin dit proces, want lammetjes worden natuurlijk niet zomaar geboren. De kudde Nederlandse Landgeiten die ons helpt bij het beheer van de Mariapeel, maakt deel uit van het Nederlands fokprogramma.

Dit fokprogramma wordt gecoördineerd door Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten. De bedoeling is om het ras, wat in het verleden vaak is gekruist met productievere rassen, te behouden. Om een zo divers mogelijke genenpoel te houden is het belangrijk om de juiste dieren met elkaar te kruisen. Zo blijft het ras gezonder. Bij het keuren van de geiten worden de dieren opgemeten en worden de uiterlijke kenmerken genoteerd.

De hoeven van de geiten worden bekapt. In de hoorns wordt een brandmerk met een nummer gezet.
Links: het bekappen van de hoeven van de geiten. Rechts: Boswachter Sjra zet een brandmerk in de hoorns.

Er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de hoeven van de geiten bij te werken. Dit noemen we bekappen, en doen we met een snoeischaar. Ook krijgen alle geiten een nummer. Naast het oormerk krijgen de geiten ook een brandmerk met een nummer in de hoorns. Hier voelen ze niks van, maar in tegenstelling tot het oormerk zijn de hoorns altijd goed zichtbaar. Op deze manier is het mogelijk om de geiten van afstand met een verrekijker te identificeren.

Geitenkudde met bok Alof in het midden
De gelukkige geiten met in het midden de bok Alof

De kudde in de Mariapeel is in oktober gekeurd. Er is een onderscheid gemaakt tussen de geiten die mogen gaan lammeren en er is een passende bok voor gevonden. De eer is dit jaar aan bok Alof, die er nu een paar weken met de uitverkorene geiten op heeft zitten. Alof is inmiddels weer terug naar huis, en in de Mariapeel beginnen de voorbereidingen voor de Lammetjesdag. Zoals elk jaar krijgen alle nieuwe lammetjes een naam die begint met dezelfde letter. We weten dus nu al dat de lammetjes die we op de Lammetjesdag gaan zien, een naam zullen hebben die begint met de letter E.

Houd dit blog in de gaten voor meer informatie over de Lammetjesdag!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog