www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Voorjaar op komst

21 februari 2024 Saïra van Essen in Limburg

Afgelopen zondag kwam de regen nog met bakken uit de hemel, maar toch voel ik iets in de lucht. We zijn op weg naar de lente: in mijn hoofd ben ik er al (wishful thinking), de natuur kleurt stiekem al iets intenser en onze drachtige mergellandschapen dragen letterlijk een belofte met zich mee. Kijk ze nou eens staan, die knapperds.

Vanaf eind februari begint bij ons de lammertijd en die duurt een volle maand. Om dan echt het begin van de lente te vieren, houden we een lammetjesdag in het Gerendal. Bezoekers kunnen de pasgeboren lammetjes en de trotse moeders bewonderen. Dat is op zaterdag 30 maart van 10:00 tot 15:00 uur. Parkeren kan bij Wandelparkeerplaats Gerendalsweg in Schin op Geul. Om het voor de schapen en lammetjes allemaal veilig en gezond te houden, blijven de pasgeborenen de eerste week rustig onder de hoede van hun moeders. Zodra ze die eerste week goed zijn doorgekomen, mogen ze naar de wei, waar iedereen kan kennismaken met onze nieuwe generatie mergellandschapen.

Hat mergellandschaap is een ras, dat kan leven van een sober rantsoen. Mergellandschapen doen het goed op kalkgraslanden en hebben geen moeite met steile hellingen. Ze worden vooral ingezet voor de begrazing van relatief kleinschalig heuvelachtig terrein in Zuid-Limburg. Zo helpen ze ons in het beheer om de terreinen vrij te maken van ongewenste opslag en de bodem schraal te houden.

Foto’s Jo Jennekens: vliegenorchis-staartblauwtje-bijenorchis

Een schrale, kalkrijke bodem is nou net ideaal voor bijzondere soorten orchissen, die we hier in de orchideeëntuin in het Gerendal hebben. Vanaf 1 mei is de tuin weer 6 weken lang open tot 15 juni. Bezoekers worden door onze deskundige vrijwilligers geïnformeerd over de verschillende soorten orchissen, die hier bloeien. We hebben ook orchiszoekkaarten, schitterend gedetailleerde fotokaarten en verschillende publicaties over orchissen te koop.

Unieke natuur, gewoon hier in Zuid-Limburg. Kom je ook een kijkje nemen dit voorjaar?

reageren

geef een reactie

  • Wim
    21 februari 2024 om 09:55

    Dank voor je bericht…Laat het voorjaar maar komen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog