www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Op stap met de boswachter over de Meinweg

4 december 2020 Boswachter Julia Derksen in Limburg

De komende maanden gaan er in de Meinweg verschillende boswerkzaamheden plaatsvinden. Omdat we dit wegens de geldende corona maatregelen niet direct in het veld kunnen laten zien, neemt de Boswachtersblog je een aantal dagen virtueel mee door het gebied, geven we informatie en beantwoorden we al je vragen.

De letterzetter

Het beroemdste kevertje van het land, de letterzetter, heeft zich ook gevestigd op de Meinweg en zijn buikje rond gegeten. Dit is goed te zien in het gebied, de bomen hebben het niet overleefd en vormen een gevaar langs wegen en paden. Maar hoe doet de letterzetter dit eigenlijk?

Kleine eters, groot effect

Door de toenemende temperatuur heeft het kevertje geen natuurlijke vijand meer. Dit heeft er voor gezorgd dat ze zich in grote aantallen hebben kunnen uitbreiden. De letterzetter is altijd al in ons land geweest maar normaal gesproken zoekt hij alleen een zwakkere boom uit (voornamelijk fijnsparren). Hier boren ze een gangetje in, waar eitjes worden afgezet die zich na verloop van tijd vormen tot larven. Deze eten haaks op de hoofdgang hun eigen gangetje. Hierdoor ontstaan er grote patronen dwars door de sapstroom van de boom, die dit niet overleefd. Op het eerste gezicht is er niet veel te zien aan de fijnspar, tot er bruine plukjes in de kroon ontstaan, de naalden af gaan vallen en je hars uit de schors ziet komen.

De gangetjes van de letterzetter

Van oud naar nieuw

De aangetaste bomen zullen moeten worden verwijderd. Ze hebben geen kracht om zelf overeind te blijven staan en vormen een gevaar langs wegen en paden. Dit geeft ook weer een kans om het bos om te vormen met veel verschillende bomen zoals eiken, beuken en esdoorns. Zo ontstaat er een grotere diversiteit in het bos en is het minder vatbaar voor ziekten en aantastingen. Het bos komt weer terug!

Het gevolg van de brand

Dit jaar heeft er een grote brand gewoed op de Meinweg, hierbij zijn een aantal bomen door het vuur beschadigd. Deze hebben we nog een tijdje laten staan om te kijken of er wellicht nog leven in de boom zat. Dit kan alleen als de sapstroom niet is doorgebrand. Helaas is bij een aantal bomen dit wel het geval en ook op deze plekken zullen boswerkzaamheden plaatsvinden. De aangetaste bomen zijn in trek bij houtwormen waardoor de veiligheid niet meer te garanderen valt. Ook hier wordt het bos waar het kan omgevormd tot een divers bos, maar laten we ook natuurlijke verjonging opkomen waardoor het zich weer in oude glorie kan herstellen.

Aangetaste bomen

Een secuur werkje

Alle werkzaamheden die er plaats gaan vinden worden zorgvuldig uitgevoerd. De bijzondere dieren en planten in het gebied zijn van te voren in kaart gebracht en worden tijdens het werk zorgvuldig ontzien.

 

Wil jij ook verder op de hoogte blijven van de komende werkzaamheden? Vergeet ons dan niet te volgen!

reageren

geef een reactie

 • Martin Drenthen
  11 januari 2021 om 14:16

  laten jullie ook dood hout liggen?

  • boswachterjulia
   14 januari 2021 om 10:55

   Dag Martin,
   We laten enkele dode bomen staan die geen gevaar vormen voor recreanten, deze bomen worden vaak gebruikt door bijvoorbeeld de specht om een holletje in te maken. Ook laten we dood hout liggen, zodat daar weer andere soorten gebruik van kunnen maken. Dood hout is een belangrijk element in de natuur en ook tijdens de werkzaamheden op de Meinweg houden we hier zeker rekening mee.

 • piet
  10 december 2020 om 18:15

  Vanmorgen, donderdag 10 december, rond 11.00 uur zagen we veel wilde varkens door het bos rennen en de paden oversteken. iets wat bij sommige wandelaars als angstig werd ervaren. We hoorden in de verte lawaai. Jachtgeluiden? Misschien dat de dieren daardoor opgeschrikt werden?
  In hoeverre is dit gevaarlijk voor de wandelaars?

  • Boswachter Julia Derksen
   5 januari 2021 om 09:00

   Dag Piet,
   Het kan goed zijn dat dit van de Duitse kant is gekomen, wij zelf werken niet met de jacht op dit tijdstip. Dat de dieren de paden oversteken is verder niet gevaarlijk voor wandelaars, maar ik kan de schrik goed begrijpen. Zwijnen zijn alleen bedreigend als we het territorium betreden, of een zeug met jonge biggen kruisen. Bedankt voor je berichtje, en blijf vooral genieten van het prachtige gebied!

 • A. Van de Laar-Jacobs
  4 december 2020 om 14:07

  Wat fijn dat er ook weer eens een artikel over ons prachtige Meinweggebied op het boswachtersblog verschijnt. Dit fantastische natuurgebied verdient de aandacht!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog