www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Let op! Vogelgriep in de Grensmaas

10 oktober 2022 Boswachter Julia Derksen in Limburg

Afgelopen tijd zijn er meerdere dode en zieke vogels gevonden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer aan de maas.

Vogelgriep

Vogelgriep, ook wel aviaire influenza of vogelpest genoemd, wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde (water)vogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor. Sinds september worden dode watervogels, zoals zwanen en ganzen, in de natuurgebieden gevonden. Ze zijn te herkennen aan het slome afwijkende gedrag wat de vogels vertonen. Het hoge aantal besmettingen van de afgelopen tijd samen met de vogeltrek zorgen voor een verhoogd risico van de verspreiding van de griep. Het virus verspreid zich snel onder de vogels in het gebied, waardoor we steeds vaker dode en zieke vogels tegen komen.

Wat te doen, en wat vooral niet

Het belangrijkste is om niet bij de dode of zieke vogels in de buurt te komen, ook is het belangrijk om de hond zo veel mogelijk aan de lijn te houden. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor honden, ze kunnen er flink ziek van worden. Blijf zo veel mogelijk op de paden, zo houden we het gebied rustig en voorkomen we verspreiding door opvliegende vogels.

Mocht je toch een dode of zieke vogel tegen komen, neem dan spoedig contact op met de Dierenambulance Limburg-Zuid. Dit kan via het telefoonnummer 0900-4433224

Is het virus gevaarlijk voor de mens?

‘De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.’ aldus de NVWA.

 

Rondom de gebieden aan de Maas hangen bordjes van Staatsbosbeheer met de nodige informatie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog