www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur!

15 maart 2022 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen. Tijdens de pandemie zagen we dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu zien we dat veel mensen de natuur ingaan, wat natuurlijk heel fijn is. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen ook voor problemen zorgen.

Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. Iedereen is van harte welkom in de natuur, maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. We willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. Wij vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Jonge vosjes

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied is waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en er tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de borden in de gebieden staat aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen. Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Gedurende het broedseizoen vertellen we graag meer over wanneer dieren broeden, waar ze broeden en wat de toegangsregels zijn in onze gebieden. Blijf ons blog volgen de komende tijd!

De kraamkamer van Moeder Natuur is een gezamenlijke actie van de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. We vragen aan alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Oehoejong
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog