www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Op stap met de boswachter over de Meinweg (2)

11 januari 2021 Boswachter Julia Derksen in Limburg

De werkzaamheden zijn van start! Wat gebeurt er nu allemaal en wat zijn de voorbereidingen? Je leest er meer over in het tweede deel van de virtuele wandeling.

Stippen en strepen

De voorbereidingen voor de boswerkzaamheden op de Meinweg zijn afgerond. Voordat de werkzaamheden beginnen gaan we zorgvuldig te werk door het gebied te controleren op bijzondere dier- en planten soorten. Deze brengen we in kaart en geven we aan in het gebied.  De bomen die worden verwijderd door aantasting van de letterzetter of het vuur van de natuurbrand vorig jaar, hebben een streep op de barst gekregen. Hierdoor zien wij, en de machinisten van de machines, welke bomen weg gehaald moeten worden. Ook hebben enkele bomen een blauwe stip gekregen. Dit betekent dat er een holletje of een nestje in de boom zit. De stippen geven aan dat deze bomen moeten blijven staan, en dat de machinist hier zorgvuldig omheen moet werken.

De markeringen op de bomen geven aan wat er mee gaat gebeuren, blijven ze staan of worden ze weg gehaald

Het bos in

Nadat alles in kaart is gebracht, kunnen de machines het bos in. We werken met machines die gemakkelijk tussen de bomen door kunnen bewegen, zo zagen we alleen de bomen om die weg moeten, en laten we de rest staan. Wanneer de boom wordt omgezaagd wordt het direct op de goede maat gezaagd zodat de stam op de vrachtwagen past.

De machine zaagt de bomen om en op maat, hierna worden ze op de stapel gelegd

Glibberen en glijden

Door de werkzaamheden en de machines zijn een aantal paden slecht begaanbaar en glad geworden. De paden die tevens dienen als fietspaden herstellen we zo snel mogelijk. Voor de andere paden wachten we nog even tot het weer ons een handje helpt.

 

Wil je meer weten over de boswerkzaamheden in de Meinweg? Binnenkort komt het derde en laatste deel online!

reageren

geef een reactie

 • Ger Hendriks
  11 januari 2021 om 12:25
  • Wilbert Dekker
   27 januari 2021 om 12:56

   Fijn dar er straks meer diverse bomen geplant worden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog