www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Hoogwater in Limburg

15 juli 2021 rouwerkerk in Limburg

Sinds dinsdag 13 juli heeft de provincie Limburg te kampen met veel regenval. Vooral in Zuid-Limburg hebben veel mensen hier last van. Het hoge water zorgt er voor dat beken en rivieren buiten hun oevers treden of zijn getreden en ook de Maas krijgt veel water te verwerken. In Duitsland, de Ardennen en Noord-Frankrijk is daarnaast ook veel regen gevallen, dat onze kant op komt.

Evacueren vee

Door de hoge stand van het water worden waar nodig door boeren, die vee op onze gronden hebben staan, dieren naar hoger gelegen gebieden gebracht. Staatsbosbeheer helpt daarbij. Vandaag worden koeien en paarden die langs de Maas bij Itteren (Zuid-Limburg) staan verplaatst. In Midden-Limburg zijn of worden dieren van 5 terreinen langs de Maas naar hoger gelegen gebieden gebracht. Een aantal schapen is eerder deze week al per boot verplaatst. Zij stonden in de buurt van Asselt (gemeente Roermond) op een eiland in de Maasplassen. In Noord-Limburg zijn koeien en paarden geëvacueerd uit het Niersdal. De evacuatie gaat door zolang het nodig is. De dieren worden weer teruggeplaatst zodra het kan.

Hoogste stand Maas en Roer

De hoogste stand van de Maas wordt in de nacht van 15 op 16 juli verwacht in Zuid-Limburg. Daarna verplaatst dit water zich noordwaarts. Waarbij het een dag later in Midden-Limburg zijn hoogste punt bereikt. En daarna gaat het water richting Noord-Limburg. De Roer lijkt zijn hoogste stand ooit te bereiken.

Geef de natuur en dieren rust

Het hoge water heeft grote gevolgen voor de natuur en de wilde dieren. Zij zoeken waar mogelijk op eigen kracht hoger gelegen gebieden op. Om de dieren rust te geven vragen wij om de gebieden, die te kampen hebben met wateroverlast, niet te bezoeken voor wandelingen, fietstochten of om te helpen. Dit is niet alleen nodig voor de dieren, maar ook de voorzieningen in de natuur kunnen een flinke tik krijgen. Wij voeren de komende tijd controle, opruim- en herstelwerkzaamheden uit.

Verhoging waterstand Rijn, Waal en IJssel verwacht

De Rijn, Waal en IJssel krijgen ook te maken met hoogwater dat uit o.a. Duitsland komt. Dit hoogwater wordt komende week verwacht. Hou hiervoor nieuwsbronnen goed in de gaten.

reageren

geef een reactie

 • Hopeloos
  18 juli 2021 om 15:36

  Hoe gaat het met de paarden en runderen in Stokkem die op een eiland in de Maas staan? Leven die nog wel??

 • Miranda
  18 juli 2021 om 15:07

  Het zou ook diervriendelijk zijn… Om de wilde paarden met hun veulens in de uiterwaarden te evacueren!!! Is gewoon niet normaal. De dieren staan daar in hoog water en lopen in paniek door bedrading heen . Uiterwaarden bij Beuningen, Ewijk en Winssen

  • jo
   18 juli 2021 om 15:37

   Miranda bel dan de brandweer of dierenambulance, of knip gewoon dat draad kapot zodat ze weg kunnen. Er zijn al teveel dieren onnodig verdronken…

  • jo
   18 juli 2021 om 15:39

   Echt ik zou gewoon dat draad of hek kapot maken, zodat ze weg kunnen. Arme dieren.

 • H.Beneker
  17 juli 2021 om 21:58

  Hebben de Galloway runderen het gered?
  Op tv zag ik ze tot hun nek in het water staan.
  We, of in ieder geval de pachter, hebben daar de zorg voor.
  En als de pachter niets doet, grijpt Staatsbosbeheer dan tijdig zelf in.
  Kosten zijn dan uiteraard voor de pachter.
  We laten de dieren toch niet verdrinken?
  Ik hoor graag of de dieren het hebben gered, en welke actie Staatsbosbeheer tegen de pachter neemt in het geval dat de dieren niet zijn gered.

  • Communicatie
   19 juli 2021 om 09:48

   Dank voor uw bericht. De Galloway runderen hebben bijna allemaal op eigen kracht de kant weten te bereiken. De eigenaar van de dieren is nog druk bezig met het vangen en lokaliseren van de laatste dieren. We hebben goede hoop dat ook deze laatste runderen straks weer op de Stadweide kunnen worden geplaatst. De pachter heeft begin vorige week met ondersteuning van Staatsbosbeheer verschillende acties ondernomen om de dieren te verplaatsen. Dat is helaas niet gelukt voordat het water begon te stijgen.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

 • Carla Ras
  17 juli 2021 om 20:43

  Mijn vraag gaat over het gebied aan de stuwweg in Boschpoort Maastricht. De Maas is overstroomd en nu het water zich terug trekt is er heel veel troep in het gebied terecht gekomen er grazen normaal Galloways en Koninkspaarden maar de hekken zijn helemaal vernield. Ik weet niet precies of jullie dit beheren of een andere instantie. Maar ik wilde jullie even daarover INFORMEREN.M.V.G. Carla

 • C.G.van Pol
  17 juli 2021 om 11:38

  Ik hoop wel dat de Gallowy runderen gered worden.
  Ze hadden de dieren toch al langer weg kunnen halen
  en niet wachten toch het laatste moment.
  Ik vindt dit echt nalatigheid van de eigenaren het is al dagen bekent
  dat het hoge water ook Roermond zou bereiken.

  • jo
   17 juli 2021 om 15:55

   Nee die zijn jammer genoeg allemaal verdronken… 1 kalf is gered. Echt Staatsbosbeheer en pachter waar de dieren van waren schaam u diep! Arme arme dieren!

  • Communicatie
   19 juli 2021 om 09:46

   Beste,

   Dank voor uw bericht. De Galloway runderen hebben bijna allemaal op eigen kracht de kant weten te bereiken. De eigenaar van de dieren is nog druk bezig met het vangen en lokaliseren van de laatste dieren. We hebben goede hoop dat ook deze laatste runderen straks weer op de Stadweide kunnen worden geplaatst. De pachter heeft begin vorige week met ondersteuning van Staatsbosbeheer verschillende acties ondernomen om de dieren te verplaatsen. Dat is helaas niet gelukt voordat het water begon te stijgen.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

   Vriendelijke

 • Ronald
  16 juli 2021 om 21:56

  Hallo ik hoop dat de Gallowy runderen gered worden aub

 • N. Worotikan
  16 juli 2021 om 14:40

  Vallen de galloway runderen die op dit moment vastzitten tussen het gebied rondom de weerd en het outlet roermond onder toezicht van staatsbosbeheer?

  • Communicatie
   16 juli 2021 om 16:21

   Beste,

   Dank voor uw reactie. Deze Galloway runderen zijn van een pachter van Staatsbosbeheer. Al sinds maandag zijn er verschillende pogingen gedaan om de dieren uit het gebied te krijgen: er is geprobeerd om ze naar de rand van het gebied te lokken in een vangkooi, ook is er geprobeerd om de dieren de goede kant op te drijven. De paarden die er stonden zijn dinsdag verplaatst. Alle pogingen om de runderen te verplaatsen zijn tot op heden helaas nog zonder succes. De brandweer is gevraagd om te helpen.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

 • Corrie
  16 juli 2021 om 09:35

  Ontzettend heftig wat er gebeurt in Limburg. We waren van plan om aanstaande dinsdag een lange route in de Meinweg te komen wandelen, maar gezien de inhoud van deze blog twijfelen we nu of dat wel verstandig is. Geldt dit bericht ook voor natuurgebied de Meinweg?

  • Communicatie
   16 juli 2021 om 10:01

   Beste Corrie,

   Dank voor uw bericht. Nationaal Park de Meinweg kunt u gewoon bezoeken. Alleen is het nu nog even spannend of de toegangswegen begaanbaar blijven de komende dagen. Ik adviseer u daarvoor de berichtgeving in de media in de gaten te houden. Ik wens u veel wandelplezier.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

 • Ger Hendriks
  15 juli 2021 om 14:29
  • Mirjam
   16 juli 2021 om 02:03

   hoe is het met dieren (varkens, kippen, koeien) op stal? zijn die dieren veilig of kunnen zij geen kant op?

  • Communicatie
   16 juli 2021 om 09:51

   Beste Mirjam,

   Dank voor uw reactie. Dat kunnen wij niet beoordelen, de eigenaren van de dieren dragen daar de zorg voor.

   Vriendelijke groet,

   Evelien Philips
   Adviseur Communicatie

  • jo
   17 juli 2021 om 15:57

   goed bezig? Een groep koeien laten verdrinken? Wat vangkooien drijf die dieren gewoon op met mensen te paard net als vroeger, met hekken/touwen iets, maar niet laten verdrinken..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog