www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De paddentrek…een tocht op leven en dood!

13 maart 2015 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

-Door Michel Bathoorn-

Met het mooie weer van nu is de paddentrek weer volop begonnen. En dus is het tijd om de padden een handje te helpen op de drukke migratieroutes naar hun voortplantingswater toe.

Zo ook aan de Ulvenhoutselaan en Rouppe van der Voortlaan in Ulvenhout. Elk jaar trekken er amfibieën, vanuit het Ulvenhoutse voorbos, naar hun voortplantingswater toe in het Markdal.

Aan de Rouppe van der Voortlaan staat een vast paddenscherm, die de gemeente Breda heeft aangelegd. Dit paddenscherm had nog een aantal reparaties nodig en daar heeft de gemeente Breda voor gezorgd, zodat hier de amfibieën weer veilig de juiste richting worden opgestuurd.

De Ulvenhoutselaan is een ander verhaal, daar hier geen vast paddenscherm staat. Om deze reden wordt er elk jaar een mobiele paddenscherm opgebouwd door vrijwilligers van IVN Mark en Dongen. Staatsbosbeheer en de amfibieën, zijn hier elk jaar weer reuzeblij mee. Blij dat er zoveel vrijwilligers zijn, die hun vrije tijd willen steken, in het veilig overzetten van de padden, kikkers en salamanders, langs de Ulvenhoutselaan, met al zijn verkeersdrukte. Om de 10 tot 20 meter langs het scherm worden emmers ingegraven, waar de amfibieën in vallen, als ze hun weg vervolgen langs het scherm. Deze emmers worden elke ochtend en elke avond geleegd en zo worden de amfibieën veilig overgezet, zodat ze hun weg kunnen vervolgen naar het Markdal.

Nou gaan niet alle amfibieën naar het Markdal toe, daar de amfibieën naar de plaats terugkeren om zich voort te planten, waar ze ooit als een dikkopje of larve zijn begonnen.

Elk jaar worden er honderden amfibieën overgezet. Zo zijn er in 2013 442 padden, 6 bruine kikkers, 26 kleine watersalamanders en 8 alpenwatersalamanders overgezet. In 2014 zijn er 431 padden, 3 bruine kikkers, 3 kleine watersalamanders en 1 alpenwatersalamander overgezet. Al deze dieren hebben hun weg veilig kunnen vervolgen naar het prachtige Markdal, om zich daar veelvuldig voort te planten.

Maar niet alle amfibieën hebben het geluk om een veilige oversteek te maken. Er zijn altijd amfibieën die net een andere plek zoeken, om het verkeer te trotseren op de Ulvenhoutselaan. Van deze amfibieën vinden we niet veel meer terug, dan alleen een platgereden omhulsel wat ooit een pad, kikker of salamander mocht heten! Het is deze reden, wat de vrijwilligers van IVN Mark en Dongen motiveert om zoveel mogelijk amfibieën over te zetten!

Nou is het zo en zo een gevaarlijke tijd voor de amfibieën! Niet alleen leveren auto’s een gevaar, maar er zijn ook veel roofdieren die er weet van hebben. Reigers, ooievaars, kraaien, bunzingen enz. zijn eveneens een gevaar voor de trekkende amfibieën…het is een lopend buffet…een ware vreetfestijn!

Wij als Staatsbosbeheer en alle amfibieën van het Ulvenhoutse voorbos, willen IVN Mark en Dongen bedanken voor hun jaarlijkse inzet! Het is hun vrije tijd en motivatie, waarmee de volgende generatie amfibieën…(en “onze” Ooievaars)…volop van hun dierenleven kunnen genieten!

Amfibieën zijn een mooie diergroep, waar vooral de heikikker in uitblinkt in de voortplantingstijd. De mannetjes worden hemelsblauw, voor een paar dagen. Een prachtig iets om te zien!

Ga naar buiten en laat je verwonderen!

P1080379
Op het juiste moment en op de juiste plaats kun je heikikkers vinden

 

De heikikker kleurt prachtig blauw in de voortplantingstijd
De heikikker kleurt prachtig blauw in de voortplantingstijd
reageren

geef een reactie

 • J.M.Bartman-Tawaris
  21 februari 2016 om 17:16

  Mijn kleinzoon van 6 jr wil later bioloog worden en is helemaal gek van reptielen en amfibieën. Hij zou zo graag amfibieën/reptielen in hun natuurlijke omgeving zien. Is het mogelijk om een keer het verhuizen van padden,kikkers,salamanders enz. die geholpen worden om de oversteek te maken mee te maken. Indien niet mogelijk is kunt u mij zeggen waar ik deze dieren in Breda e.o. het beste in hun natuurlijke omgeving kan vinden.

  • staatsbosbeheerwestbrabant
   22 februari 2016 om 13:53

   Omdat het overzetten van de amfibieën door vrijwilligers gedaan wordt, verwijs ik u voor deze vraag naar IVN Mark en Donge. Paddenwerkgroep
   Coördinator: Wim Ruis, tel. 076-5600821
   e-mail paddenwerkgroep@ivn-markendonge.nl
   Ik hoop dat zij u kunnen helpen.

 • J.M.Bartman-Tawaris
  21 februari 2016 om 17:16

  Mijn kleinzoon van 6 jr wil later bioloog worden en is helemaal gek van reptielen en amfibieën. Hij zou zo graag amfibieën/reptielen in hun natuurlijke omgeving zien. Is het mogelijk om een keer het verhuizen van padden,kikkers,salamanders enz. die geholpen worden om de oversteek te maken mee te maken. Indien niet mogelijk is kunt u mij zeggen waar ik deze dieren in Breda e.o. het beste in hun natuurlijke omgeving kan vinden.

  • staatsbosbeheerwestbrabant
   22 februari 2016 om 13:53

   Omdat het overzetten van de amfibieën door vrijwilligers gedaan wordt, verwijs ik u voor deze vraag naar IVN Mark en Donge. Paddenwerkgroep
   Coördinator: Wim Ruis, tel. 076-5600821
   e-mail paddenwerkgroep@ivn-markendonge.nl
   Ik hoop dat zij u kunnen helpen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog