www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Grensoverschrijdende 1000-soortendag

16 juni 2015 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

Door -Tim Hogenbosch-

Op vrijdag 5 juni is de 1000-soortendag begonnen in West-Brabant. Dit jaar was het niet zomaar een 1000-soortendag, nee, dit jaar zal het een grensoverschrijdende 1000-soortendag zijn. Diverse natuurorganisaties uit Nederland en België hadden de handen ineengeslagen om in natuurgebied Het Merkske – met de ligging in het zuidelijke puntje van Brabant, onder Breda – op zoek te gaan naar 1000 soorten of misschien nog wel meer.

Ruim 100 topspecialisten struinden vrijdagavond 12 juni en zaterdag 13 juni door het gebied het Merkske om de natuur in kaart te brengen. De ‘1000’ werd ruimschoots gehaald, er werden tot nu toe ruim 1422 soorten geteld. Dit aantal zal in de komende maanden waarschijnlijk nog fors toenemen omdat veel soorten thuis nog microscopisch op naam gebracht moeten worden.

Speuren naar sporen

Zijn er nog bijzondere soorten gevonden? Jazeker! Bijzondere soorten die zijn gevonden, zijn o.a.: bij de nachtvlinders de sporkenhout-, brummelspanner en hermelijnvlinder; bij de kevers neushoornkever, dertienstippelig lieveheerbeestje en een bijzondere boktor (Stictolepture scutellata); en bij de vissen werden kopvoorn en kleine modderkruiper opnieuw aangetroffen.  Waarschijnlijk doet dit niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar Google is in dit soort gevallen een goede raadgever.

Het Merkske heeft ook een eigen Facbook-site (https://www.facebook.com/het.merkske), hier zijn nog leuke foto’s te bekijken én kunt u overige resultaten van het 1000-soortenweekend terug vinden.

Was getekend,

Tim Hogenbosch, Boswachter

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • A.v. Bijsterveldt- Marcelis
  16 juni 2015 om 10:44

  FANTASTISCHE AKTIE!!! dank aan ALLEN die hier het goede werk verrichtte!
  Wij genieten weer!
  A.v.B. Breda.
  Dank dat u mij steeds bericht via mijn mail!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog