www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Herstel houtwallen goed voor grauwe klauwier

2 mei 2024 Boswachter Helmut van Pelt in Noord-Brabant
De grauwe klauwier voelt zich thuis in 't Merkske.

De grauwe klauwier voelt zich thuis in 't Merkske (foto: Ted Overmeer)

In het beekdal van ’t Merkske zijn de effecten van de klimaatverandering goed te merken. Door warmere zomers en winters zien we helaas een aantal soorten verdwijnen en staan veel natuursystemen onder druk. Gelukkig zien we deze klimaatverandering ook gepaard gaan met enkele positieve evoluties zoals het verschijnen van zuidelijke soorten, waaronder de grauwe klauwier.

’t Merkske is zeer geschikt voor de grauwe klauwier. De vogel jaagt vanaf een uitkijkpost op grote insecten, amfibieën en reptielen. Een uitkijkpost kan zijn een bramenstruik, een houtwalletje, een solitaire boom of een paaltje in het grasland. De naam ‘klauwier’ slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken en die later op te eten.

Naast de samenwerking met pachters zorgen we ook voor een grotere biodiversiteit in ’t Merkske door onze beheermaatregelen. En daar profiteert niet alleen de grauwe klauwier van maar vele andere soorten ook.

Een van de maatregelen die we treffen is het aanplanten van houtwallen en houtsingels. Helaas hebben we niet altijd de financiële middelen hebben om dit te bekostigen. We waren dan ook erg blij toen Viridi Air zich aandiende. Viridi Air (Latijns voor: groene lucht) heeft als doel om de luchtkwaliteit te verbeteren voor klimaat en gezondheid. Dit doen zij namens diverse bedrijven (BE en NL) door het planten van unieke luchtzuiverende bomen die naast CO2 ook fijnstof uit de lucht filteren.

Aanplanten van de houtwallen door betrokken bedrijven (foto: Helmut van Pelt)
Aanplanten van de houtwallen door betrokken bedrijven (foto: Helmut van Pelt)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog