www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

gezamenlijk surveilleren in het buitengebied Breda

19 oktober 2016 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant
uitzicht kantine over Markdal

Regelmatig hebben we gasten aan de keukentafel.  Aannemers, wethouders, provincie-medewerkers, collega’s van Natuurmonumenten en Brabants Landschap, etc. Kortom; iedereen is welkom! Het  is het goed om samen een kop koffie te drinken buiten vergaderzalen en overlegkamertjes.

Vandaag bracht onze boa bezoek mee. Voorafgaand aan een gezamenlijke surveillance schoven twee handhavers van gemeente Breda aan. Eén van de twee stuurde heel blij een fotootje naar het thuisfront van het uitzicht. Wij zijn al bijna gewend aan het fraaie uitzicht dat we vanuit de kantine op het prachtige Markdal hebben.

extra toezicht

De komende weken zullen handhavers wellicht vaker aanschuiven want deze periode wordt extra toezicht gehouden op het buitengebied van Breda door gemeente, omgevingsdienst, waterschap Brabantse delta, politie en Staatsbosbeheer. Er wordt extra toezicht gehouden in het Ulvenhoutse bos, de Galderse Meren, het Mastbos, de Rith, de Vierde Bergboezem, het Liesbos, de terreinen rond de Mark en het Kadettenkamp. Er wordt op veel verschillende dingen gelet: Illegale kap, illegale stort, drugsdumpingen, wildcrossen, illegale bouw en bewoning, vervuiling, stropen en vernielingen, loslopende honden, fout parkeren, grondwateronttrekkingen, illegaal gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen etcetera.

Wethouder Paul de Beer zegt daarover; ’toezicht en handhaving in het buitengebied heeft voor de gemeente prioriteit. Iedereen wil genieten van onze mooie natuur maar er gebeuren veel te veel zaken die niet in de haak zijn. Dat veroorzaakt overlast voor bewoners en recreanten en het kan schadelijk zijn voor dieren en planten.

overeenkomst Staatsbosbeheer en gemeente Breda

Op 17 mei jl ondertekenden gemeente Breda en Staatsbosbeheer een overeenkomst waarin de samenwerking tussen beide partijen werd vastgelegd. Gebiedsmanager van Staatsbosbeheer Jelka Both vertelde toen: ‘’Allereerst zijn we gastheer van onze prachtige natuurterreinen. Als er bezoekers zijn die zich niet aan de regels houden, dan spreken we ze erop aan. Handhaving is nodig om onze gebieden te beschermen en te zorgen dat onze bezoekers zich welkom en veilig voelen. Ook dat is gastheerschap”.

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Marijke Timmermans
    19 oktober 2016 om 15:31

    Fijn dat er 2 handhavers zijn in regio de Baronie. Is dit een voltijdse baan? Zelfs ja, dan is 2 nog erg weinig voor zo’n gebied met controle op zoveel elementen/sectoren. Wanneer komen er meer uren voor deze werkzaamheden? Eer is een goed begin gemaakt dat uitbreiding wenst m.i.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog