www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Boswerkzaamheden in Mastbos en Trippelenberg

5 september 2022 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

Staatsbosbeheer start begin september met het uitvoeren van bosonderhoud in het Mastbos en Trippelenberg. Tijdens de werkzaamheden zullen door de boswachters geselecteerde bomen geveld worden. Het bosonderhoud wordt uitgevoerd in het Mastbos tussen de Mastenlaan en Zevenlindendreef, ten zuiden van het vlonderpad en in de Trippelenberg. Het werk wordt uitgevoerd met houtoogstmachines en duurt enkele weken.

door Stella Verkroost, boswachter

Boswerkzaamheden

Het Mastbos en Trippelenberg zijn multifunctionele bossen; naast recreatie, cultuurhistorie en natuurwaarde is ook duurzame houtproductie een van de functies van het bos. In de bosvakken wordt er gedund: er worden bomen weggehaald om licht en lucht te geven aan de bomen die blijven staan. Zo krijgen zij de ruimte om verder te groeien. Soms planten we in de ontstane ruimte nieuwe bomen, maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Zo ontstaat er een nieuwe generatie bos.

Bomen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een deel afsterft is het van belang dat de volgende generatie bomen alweer klaar staat om deze plaatsen in te vullen. Door regelmatig te dunnen zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst kwaliteitshout in ons bos groeit. Bovendien ontstaat zo een bos met variatie in leeftijd, soorten en structuur. De variatie maakt het bos voor plant, dier en mens aantrekkelijk. Een gevarieerd bos met bomen van diverse leeftijden en meerdere boomsoorten is een veerkrachtig bos. Ziektes en plagen hebben minder kans om toe te slaan en stormen veroorzaken minder schade.

Duurzaam bosbeheer

Houtoogst is een onderdeel van het duurzame bosbeheer dat Staatsbosbeheer uitvoert in het Mastbos. Er wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit, bos blijft dus bos. Staatsbosbeheer is FSC-gecertificeerd. Deze Forest Stewardship Council-certificering is de  internationale standaard voor duurzaam bosbeheer. Staatsbosbeheer werkt ook met een gedragscode voor bosbeheer. Voorafgaand aan werkzaamheden worden in het bos nesten, vossenbouwen, nestholtes in bomen en andere kwetsbare locaties en soorten zorgvuldig geïnventariseerd. Deze locaties worden gemarkeerd en tijdens de werkzaamheden worden deze niet verstoord.

Werkzaamheden

Wij zijn jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een houtoogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld langs de bospaden in afwachting van transport naar de zagerijen.

Mogelijke overlast

De bospaden kunnen tijdens en na de werkzaamheden tijdelijk minder goed begaanbaar zijn wegens beschadigingen door bosbouwmachines en vrachtwagens. De paden worden, na afronding van de werkzaamheden, zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met borden en/of linten zodat bezoekers niet verrast worden door de machines.

Meer weten over bosbeheer van het Mastbos?

Lotte Sprenger

Op woensdag 7 september organiseert Staatsbosbeheer van 16:00 tot 17:30 een publieksexcursies in de Mastbos waarin de boswachter meer vertelt over de manier waarop het bos wordt beheerd. Er is per plaats voor maximaal 20 deelnemers. U kunt zich aanmelden voor de excursie via baronievanbreda@staatsbosbeheer.nl o.v.v excursie Mastbos.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog