www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Meer ruimte voor de boomkikker in de Baronie

17 november 2016 Gebiedsmanager W-Brabant Jelka Both in Noord-Brabant

Alle dieren zijn mij even lief, maar sommigen nog net ietsje liever. Zo heb ik al jaren een zwak voor boomkikkers. Dat begon toen ik als 12-jarig meisje aan de rand van een poel in het Oost-Twentse land opeens een dit gifgroene kikkertje zag, of eigenlijk erin greep toen ik een gele lis wilde plukken. Ik bleek een tot dan toe onbekende populatie boomkikkers te hebben ontdekt. Die liefde voor de boomkikker groeide de afgelopen jaren: ik mocht in het mooie West-Brabantse natuurgebied het Merkske mee met avondtellingen (wat een geluid maken die kleine beestjes!) en op een ander moment op boomkikkerexcursie in hetzelfde Merkske met natuur-gedeputeerde Johan van den Hout.

handtekening

Met het zetten mijn handtekening afgelopen donderdag – 17 november 2016 – onder de Samenwerkingsovereenkomst EVZ Boomkikker kan ik bijdragen aan het creëren van meer mogelijkheden voor de boomkikker in Brabant. Naast Staatsbosbeheer tekenden ook 3 gemeenten (Breda, Alphen-Chaam en Gilze-Rijen), Waterschap Brabantse Delta, Defensie en Golfclub Toxandria. Deze bonte verzameling aan organisaties en overheden gaan in gezamenlijkheid een ecologische verbindingszone aanleggen en beheren tussen de populatie boomkikkers op vliegbasis Gilze-Rijen en die in ’t Broek aan de rand van de Chaamse bossen. De EVZ, bestaand uit een strook van 25-30 meter breed optimaal ingericht voor boomkikkers, loopt onder andere door ons bos De Heiningen, net ten oosten van golfbaan Toxandria.

ook recreanten profiteren

Niet alleen de boomkikker vaart er wel bij. De verbindingszone biedt ook kansen voor andere dieren en planten én recreanten die er meer groen wandelgebied bij krijgen, vooral tussen de Molenschot en de Chaamse bossen.

En wie weet, loopt er een paar jaar een argeloze wandelaar door de EVZ en beleeft die net zo’n “magic moment” vanwege de boomkikker als ik 35 jaar geleden.

Voor meer informatie kijk hier.

Jelka Both, gebiedsmanager Brabant-West Staatsbosbeheer

dit plaatje van infographic BNDeStem laat de snelweg en het beestje zien!
dit plaatje van infographic BNDeStem laat de snelweg en het beestje zien!
reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    7 maart 2017 om 17:08

    Dat de boomkikker maar snel in aantal mag toenemen! Dit geldt trouwens voor alle kikker- en paddensoorten in Nederland.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog