www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Stilte en rust zijn belangrijke producten om zuinig op te zijn

29 december 2017 Boswachter Frank van Kalleveen in Noord-Brabant

Natuurkampeerterrein De Vlagberg

Als beheerder van het Staatsbosbeheer natuurkampeerterreinen De Vlagberg heb ik invloed op de ruimte die we onze gasten kunnen bieden. Ook de kwaliteit van het sanitairgebouw hebben we in eigen hand. Dat het wel goed zit met deze twee zaken ervaar ik elke dag weer. Lopend over een vol kampeerterrein geniet ik zelf ook van de sfeer, de ruimte en de rust. Kinderen spelen haast de hele dag bij de waterpomp (soms lijkt het wel kinderarbeid) en terwijl de kinderen hun spieren aan het trainen zijn, leren om samen te werken en druk overleggen over waar het water nu weer heen moet, genieten hun ouders van de ruime plaatsen. Ook de afstand tot de buren wordt zeer gewaardeerd. Het is dus goed vertoeven op natuurkampeerterrein De Vlagberg.

Zo te zien is er dus niks aan de hand! Maar waar ik helaas geen directe invloed op heb is stilte, of beter gezegd de overlast die door geluid wordt veroorzaakt vanuit de omgeving… Waren er 10 jaar geleden zo’n 100 muziekfestivals in Nederland, volgens een deskundige ligt dat momenteel op ruim 600 in 2017. En deze markt is nog steeds aan het groeien. De festivals worden vaak in grote feesttenten gehouden en deze staan vaak in het buitengebied. Afgelopen voorjaar en zomer hadden we rondom de boswachterij Sint Anthonis, een door de provincie aangewezen stiltegebied, in 6 weken tijd 4 weekenden met enorme geluidoverlast van festivals en streekfeesten tot 01.15 uur ’s nachts en soms daarna nog! En daar wordt je als boswachter en beheerder van een rustig natuurkampeerterrein niet vrolijk van.

Een van onze vaste gasten is een echtpaar dat om de paar weken naar De Vlagberg komt, om lekker in stilte helemaal uit te rusten van de drukke banen die ze beiden hebben. Na één van de weekenden waarin veel gasten last hadden van het zoveelste festival, sprak ik mensen voor vertrek. “Dit is de eerste keer dat we niet uitgerust naar huis gaan”. Ook families met kinderen, die niet konden slapen, gaven aan niet terug te willen komen. Ik baalde vreselijk…

Intussen heeft de gemeente Sint Anthonis dit probleem ook erkend en wordt er, na meerdere overleggen met betrokken ondernemers uit de streek, begin 2018 een bijeenkomst georganiseerd om te komen tot een oplossing. Stilte is een ondergewaardeerd, zeldzaam product met een hele hoge economische en sociale waarde. Laten we daar zuinig op zijn!

Natuurkampeerterrein De Vlagberg
reageren

geef een reactie

 • Niek L
  19 april 2018 om 12:20

  Een mooi muziekfestival is niet te versmaden maar waarom dat zo dicht in de buurt van een stiltegebied moet…..

 • Coen van Raaij
  30 december 2017 om 07:53

  Je hebt helemaal gelijk Frank, snap ook niet dat zo’n festival op 6 à 7 km ver te horen mag zijn. Heb de indruk dat het steeds maar harder moet met die muziekfestivals. Helaas.

 • Liza van velzen
  29 december 2017 om 19:24
 • Harry Michielsen
  29 december 2017 om 13:58

  De commercie viert hoogtij ook bij de gemeentes vloeien de euro’s binnen ,rustttttt daar hebben de recreanten toch door de week ge nog aan zeggen ze dan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog